Υπουργική Απόφαση για τα Προγράμματα Συνεκπαίδευσης

Η σύγχρονη τάση στην ειδική αγωγή είναι η συνεκπαίδευση (inclusion), δηλαδή η συνδιδασκαλία της πλειοψηφίας των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες με τους συμμαθητές τους που δεν έχουν ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες σε κοινά σχολεία και τάξεις. Σε αντίθεση με τα προγράμματα ένταξης, τα οποία στόχο έχουν την ενσωμάτωση των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στις δομές της γενικής αγωγής, η συνεκπαίδευση στόχο έχει ένα κοινό εκπαιδευτικό περιβάλλον στο οποίο εξ αρχής ανήκουν όλοι οι μαθητές.

Μέχρι πρότινος δεν υπήρχε θεσμικό πλαίσιο για τα προγράμματα συνεκπαίδευσης, παρόλο που εκπαιδευτικοί κατέβαλλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για να υλοποιήσουν τέτοια προγράμματα. Στις 17.10.2016 υπεγράφη από τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων απόφαση για τον «Καθορισμό Διαδικασίας Σχεδιασμού, Υλοποίησης και Αξιολόγησης Προγραμμάτων Συνεκπαίδευσης».

Μπορείτε να διαβάσετε την απόφαση στο παρακάτω σύνδεσμο:

http://www.minedu.gov.gr/eidiki-agwgi-2/ekdiloseis-eidiki-ekpaideusi-3/24748-20-10-16-gia-proti-fora-ekdidetai-ypourgiki-apofasi-gia-tin-ylopoiisi-programmaton-synekpaidefsis-4