Χτίζοντας Αντοχή ως Έφηβος

Οι διαφημίσεις και οι τηλεοπτικές σειρές κάνουν την εφηβεία να φαίνεται τόσο εύκολη – οι έφηβοι παρουσιάζονται να γελάνε, να κάνουν παρέα με φίλους και να φοράνε ακριβώς τα σωστά ρούχα. Όμως κάθε έφηβος γνωρίζει ότι η ζωή μπορεί να είναι δύσκολη μερικές φορές. Το κλειδί για την επιβίωση είναι η αντοχή. Και η ένωση Αmerican Psychological Association προτείνει στους εφήβους 10 τρόπους για να χτίσουν την ικανότητα της αντοχής.

1.       Πλησίασε τους άλλους. Μίλησε στους φίλους σου και, ναι, ακόμη και τους γονείς του. Μη φοβάσαι να εκφράσεις την άποψή σου, ακόμη κι αν οι γονείς σου ή οι φίλοι σου πιστεύουν το αντίθετο. Ρώτα ερωτήσεις και άκου τις απαντήσεις.

2.       Δείξε επιείκεια στον εαυτό σου. Όταν κάτι κακό συμβαίνει στη ζωή σου, το άγχος μπορεί να επιδεινώσει το καθημερινό στρες. Τα συναισθήματά σου μπορεί, ούτως ή άλλως, να είναι ανεξέλεγκτα εξαιτίας των ορμονών και των σωματικών αλλαγών. Η αβεβαιότητα κατά τη διάρκεια μιας τραγωδίας ή ενός τραύματος μπορεί να κάνει τις αλλαγές αυτές να φαντάζουν πιο δραματικές. Να είσαι προετοιμασμένος για αυτό και αντιμετώπισε πιο χαλαρά την όποια κατάσταση.

3.       Δημιούργησε μια ασφαλή ζώνη. Κάνε το δωμάτιό σου ένα χώρο ελεύθερο από ενοχλήσεις – όχι ότι δε θα αφήνεις κανέναν να μπαίνει μέσα, αλλά ο χώρος σου πρέπει να είναι ένα καταφύγιο μακριά από τα άγχη. Έχε όμως κατά νου ότι σε δύσκολες περιόδους μπορεί οι γονείς και τα αδέρφια σου να θέλουν να περάσουν και λίγο χρόνο μαζί σου.

4.       Μείνε πιστός στο πρόγραμμα. Σε εποχές μεγάλου άγχους, φτιάξε μια ρουτίνα και ακολούθησέ την. Οι ρουτίνες, είτε αυτό είναι κάτι που κάνεις πριν πας σχολείο είτε ένα τηλέφωνο σε κάποιο φίλο πριν πέσεις για ύπνο, προσφέρουν κάποια παρηγοριά.

5.       Φρόντισε τον εαυτό σου – σωματικά, πνευματικά και ψυχικά. Και κοιμήσου αρκετά. Πολλά συμβαίνουν γύρω σου και θα είναι δύσκολο να τα αντιμετωπίσεις αν σε παίρνει ο ύπνος όρθιο.

6.       Πάρε τον έλεγχο στα χέρια σου. Ακόμη και εν μέσω τραγωδίας, μπορείς να θέσεις μικρούς βραχυπρόθεσμους στόχους και να τους πετύχεις. Σε καιρό κρίσης ακόμη και το να σηκώνεσαι από το κρεββάτι και να πηγαίνεις σχολείο φαντάζει δύσκολο, οπότε, αν το κάνεις, είναι κι αυτό ένα κατόρθωμα. Οι δύσκολοι καιροί μας κάνουν να νιώθουμε ότι δεν έχουμε τον έλεγχο. ʼρπαξε κάποιο μέρος του ελέγχου αυτού αναλαμβάνοντας αποφασιστικά δράση.

7.       Εκφράσου. Η τραγωδία μπορεί να φέρει στην επιφάνεια πολλά αντικρουόμενα συναισθήματα, αλλά μερικές φορές είναι πολύ δύσκολο να μιλήσεις σε κάποιον για όσα αισθάνεσαι. Μπορείς να κάνεις κάτι άλλο για να εξωτερικεύσεις τα συναισθήματά σου, όπως να κρατάς ημερολόγιο, να ζωγραφίσεις ή να χορέψεις.

8.       Βοήθησε κάποιον. Τίποτα δεν παίρνει τα προβλήματα από το μυαλό σου όπως το να βοηθάς κάποιον άλλον να λύσει τα δικά του. Δοκίμασε να προσφέρεις εθελοντική εργασία, να συνεισφέρεις στις δουλειές του σπιτιού ή να βοηθήσεις έναν φίλο με τα μαθήματά του.

9.       Δες τα πράγματα σε προοπτική. Αυτό ακριβώς που σε αγχώνει μπορεί να είναι το θέμα που απασχολεί όλον τον κόσμο γύρω σου. Όμως με το πέρασμα του χρόνου, τα πράγματα αλλάζουν και οι άσχημοι καιροί τελειώνουν. Σκέψου τα σημαντικά πράγματα που παρέμειναν ίδια, ακόμη κι αν ο εξωτερικός κόσμος έχει αλλάξει. Όταν μιλάς για τους άσχημους καιρούς, σιγουρέψου ότι μιλάς επίσης και για τους όμορφους καιρούς.

10.    Πάτα το OFF. Μπορεί να θες να είσαι ενημερωμένος, μα μερικές φορές οι ειδήσεις, εστιάζοντας σε όσα προκαλούν αίσθηση, μπορεί να επιτείνουν την αίσθηση ότι τίποτα δεν πάει καλά. Συνεπώς, προσπάθησε να περιορίσεις την έκθεσή σου σε αυτές.

Κάθε άτομο αναπτύσσει την ικανότητα για αντοχή με το δικό του τρόπο και ρυθμό. Επίσης, ας έχουμε υπόψη ότι, ακόμη κι αν αναπτύξουμε την ικανότητα αυτή, δε σημαίνει ότι δε θα νιώθουμε στρες ή άγχος. Κάποιες φορές δε θα αισθανόμαστε χαρούμενοι κι αυτό είναι εντάξει. Το ζητούμενο είναι να μπορούμε να «επανερχόμαστε» γρήγορα.

 

Ολόκληρο το άρθρο βρίσκεται στο http://www.apa.org/helpcenter/bounce.aspx