Νοσταλγία στην Κατασκήνωση

Αυτό το καλοκαίρι πολλά παιδιά θα γευθούν για πρώτη φορά την ανεξαρτησία σε κάποια κατασκήνωση. Για πολλά παιδιά θα είναι επίσης η πρώτη φορά που θα νιώσουν νοσταλγία για το σπίτι τους και την οικογένειά τους. Αλλά οι γονείς δε χρειάζεται να απελπιστούν, όταν η νοσταλγία κάνει την εμφάνισή της. Σύμφωνα με την American Camp Association (ACA), η συνταγή για τη νοσταλγία του κατασκηνωτή είναι η απλή λύση προετοιμασίας και υπομονής.

Ο ψυχολόγος της Ακαδημίας Phillips Exeter, Dr. Christopher Thurber, μελέτησε τη νοσταλγία σε 329 αγόρια ηλικίας 8 ως 16 σε κατασκήνωση. Σύμφωνα με τα αποτελέσματά του, η νοσταλγία αποτελεί σύνηθες φαινόμενο και όχι εξαίρεση. Ένα εντυπωσιακό 83% των κατασκηνωτών που μελετήθηκαν ανέφερε νοσταλγία τουλάχιστον μια μέρα της κατασκηνωτικής περιόδου.

Ο Thurber και η American Camp Association προτείνουν τους ακόλουθους τρόπους με τους οποίους μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν το παιδί τους να διαχειριστεί τη νοσταλγία για το σπίτι και την οικογένειά τους όσο βρίσκονται στην κατασκήνωση:

 • Ενθαρρύνετε την ανεξαρτησία του παιδιού σας κατά τη διάρκεια όλης της χρονιάς. Δοκιμαστικοί αποχωρισμοί, όπως το να κοιμηθεί σε κάποιο φίλο του, μπορούν να προσομοιώσουν το περιβάλλον της κατασκήνωσης.
 • Επιτρέψτε στο παιδί σας να εμπλακεί στη διαδικασία επιλογής της κατασκήνωσης. Όσο περισσότερο η απόφαση «ανήκει» στο παιδί, τόσο περισσότερο άνετα το παιδί θα αισθάνεται στην κατασκήνωση.
 • Συζητήστε πώς θα είναι η κατασκήνωση πριν πάει το παιδί σας εκεί. Σκεφτείτε παιχνίδια ρόλων για τις καταστάσεις που πιθανόν να συναντήσει, όπως να χρησιμοποιεί φακό για να βρει τις τουαλέτες.
 • Συμφωνήστε εκ των προτέρων για την ώρα που θα επικοινωνείτε. Αν η κατασκήνωση του παιδιού σας έχει πολιτική που απαγορεύει τα τηλέφωνα, σεβαστείτε την.
 • Στείλτε ένα μήνυμα ή ένα πακέτο με καλούδια την πρώτη ή τις πρώτες μέρες της κατασκήνωσης. Αναγνωρίστε με θετικό τρόπο ότι θα σας λείψει το παιδί. Για παράδειγμα, μπορείτε να πείτε «Θα μου λείψεις, αλλά ξέρω ότι θα περάσεις ωραία στην κατασκήνωση».
 • Μη δωροδοκείτε το παιδί. Η σύνδεση της επιτυχημένης διαμονής στην κατασκήνωση με ένα υλικό αντικείμενο στέλνει το λάθος μήνυμα. Η επιβράβευση πρέπει να είναι η νεοαποκτηθείσα για το παιδί αυτοπεποίθηση και ανεξαρτησία.
 • Πακετάρετε για το παιδί ένα προσωπικό αντικείμενο από το σπίτι, όπως ένα λούτρινο ζωάκι.
 • Όταν ένα τηλεφώνημα «διάσωσης» έρχεται από το παιδί, δώστε του ήρεμη επιβεβαίωση και θέστε το χρονικό πλαίσιο παραμονής του σε σωστή προοπτική. Αποφύγετε τον πειρασμό να πάρετε το παιδί σπίτι νωρίτερα από το προγραμματισμένο.
 • Μιλήστε με ειλικρίνεια με τον/την υπεύθυνο της κατασκήνωσης για να λάβετε τη δική του/της άποψη για την προσαρμογή του παιδιού.
 • Μην αισθάνεστε ενοχές που ενθαρρύνετε το παιδί σας να μείνει στην κατασκήνωση. Για πολλά παιδιά, η κατασκήνωση είναι το πρώτο βήμα προς την ανεξαρτησία και διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξή τους.
 • Εμπιστευθείτε το ένστικτό σας. Ενώ τα περισσότερα περιστατικά νοσταλγίας περνούν σε μια δυο μέρες, η έρευνα του Thurber δείχνει ότι περίπου το 7% των περιπτώσεων είναι σοβαρές. Αν το παιδί σας δεν τρώει ή δεν κοιμάται εξαιτίας του άγχους ή της κατάθλιψης, είναι ώρα να επιστρέψει σπίτι. Παρ’ όλα αυτά, μην κάνετε το παιδί σας να αισθάνεται ότι απέτυχε, αν η παραμονή του στην κατασκήνωση διακοπεί. Εστιάστε στα θετικά και ενθαρρύνετε το παιδί σας να δοκιμάσει την κατασκήνωση και την επόμενη χρονιά.

 

 

Ολόκληρο το άρθρο βρίσκεται εδώ:

https://www.acacamps.org/campers-families/planning-camp/preparing-camp/coping-homesickness