- ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Ψυχοθεραπεία παιδιών και εφήβων:
Περιμένετε την αλλαγή να έρθει προοδευτικά και όχι αμέσως.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑΘέτοντας Κανόνες για τα Εφηβικά Ραντεβού
Όταν ένας έφηβος ξεκινά να βγαίνει ραντεβού, μπορεί να είναι συναρπαστικό και λίγο τρομακτικό. Μπορεί να είστε χαρούμενος που βλέπετε το παιδί σας να ξεκινά να αποκτά σημαντικούς δεσμούς, αλλά είναι φυσικό να ανησυχείτε ότι οι έφηβοι θα προσπαθήσουν να μεγαλώσουν υπερβολικά γρήγορα ή μπορεί να μην κατανοούν τι ακριβώς σημαίνει μια σχέση. Ο ιστότοποςunderstood.org προτείνει κάποιες κατευθυντήριες γραμμές, για να βοηθήσει τους γονείς να θέσουν κανόνες για τα εφηβικά ραντεβού.
Πώς οι δυσκολίες στη μάθηση και τη συγκέντρωση μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις του
Οι γονείς των εφήβων με δυσκολίες στη μάθηση ή στη συγκέντρωση μπορεί να ανησυχούν ιδιαιτέρως για τη σχέση του παιδιού τους, επειδή οι δυσκολίες στο σχολείο μπορεί να μειώσει την αυτοπεποίθηση του εφήβου. Μάλιστα, κάποιοι έφηβοι με δυσκολίες στη μάθηση και στη συγκέντρωση είναι τόσο ανυπόμονοι να ενταχθούν στην ομάδα των συνομηλίκων τους που ανέχονται συμπεριφορές που δε θα έπρεπε ή μπορεί να συμπεριφέρονται οι ίδιοι με τρόπο που δεν κατανοούν ότι πληγώνουν τους άλλους. Επίσης, οι δυσκολίες στον αυτοέλεγχο, στις κοινωνικές δεξιότητες και άλλες κοινές προκλήσεις μπορεί να ωθήσουν τους εφήβους να λάβουν ατυχείς αποφάσεις.
Γιατί είναι χρήσιμο να τεθούν κανόνες σχετικά με τα ραντεβού του εφήβου
Τα παιδιά με δυσκολίες στη μάθηση και τη συγκέντρωση ωφελούνται από σαφείς οδηγίες. Μην υποθέτετε πως αν υπαινιχθείτε κάτι, το παιδί σας θα συλλάβει ολόκληρο το νόημα. Όσο πιο ξεκάθαροι και σαφείς είναι οι κανόνες σας, τόσο πιο πιθανό είναι να τους κατανοήσει και να συμμορφωθεί το έφηβός σας.
Οι συζητήσεις για το σεξ μπορεί να είναι άβολες, αλλά το παιδί σας θα εκτιμήσει την ειλικρίνειά σας περισσότερο από τυχόν υπεκφυγές. Μπορεί ακόμα και να σας σεβαστεί περισσότερο λόγω των συζητήσεων αυτών.
Η καλύτερη προσέγγιση είναι να καθίσετε μαζί με το παιδί σας και να συνεργαστείτε για να δημιουργήσετε τους κανόνες για τα ραντεβού. Αυτό δείχνει ότι εκτιμάτε τη γνώμη του, το οποίο μπορεί να βοηθήσει να κρατηθούν ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας, ώστε το παιδί σας να αισθάνεται άνετα να στραφεί σε εσάς όταν προκύψουν ερωτήσεις για τα ραντεβού. Η διαδικασία αυτή μπορεί επίσης να βοηθήσει το παιδί σας να καταλάβει τις ανησυχίες σας.
Προτεινόμενοι κανόνες προς συζήτηση
- Μέσα από τις παρέες σου μπορείς να αποδείξεις ότι είσαι έτοιμος για ραντεβού. Το σκεπτικό είναι ότι οι έφηβοι πρέπει να επιδείξουν ορθή κρίση πριν βρεθούν μόνοι με κάποιον σε ραντεβού. Η συναναστροφή με μεγαλύτερες παρέες δίνει στο παιδί σας την ευκαιρία να δείξει ότι μπορεί να αντισταθεί στην πίεση των συνομηλίκων του και να επιστρέψει στο σπίτι στην ώρα του. Αν είναι αρκετά ώριμος να το κάνει αυτό όταν έχει βγει με φίλους, είναι ένα καλό σημάδι ότι θα το κάνει και όταν βγαίνει ραντεβού.
- Επίτρεψέ μας να γνωρίσουμε το ραντεβού σου. Κάποιος που σέβεται το παιδί σας, θα έχει την ευγένεια να έρθει στην πόρτα σας και να σας χαιρετίσει. Ακόμη και μια σύντομη σύσταση μπορεί να σας δώσει μια αίσθηση για το είδος τους ανθρώπου που είναι. Η παρατήρηση της συμπεριφοράς και των δυο μαζί μπορεί να είναι επίσης διαφωτιστική.
- Ενημέρωσέ μας για τα σχέδιά σου από πριν. Ενημέρωσέ μας αν τα σχέδια αλλάξουν. Για λόγους ασφαλείας, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πού είναι ο έφηβός σας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν το ραντεβού είναι με κάποιον που το παιδί σας δε γνωρίζει καλά. Σιγουρευτείτε ότι το παιδί σας κατανοεί πως, αν καταλήξει σε ένα μέρος όπου τα άτομα ή οι δραστηριότητες τον κάνουν να νιώθει άβολα, μπορεί να σας καλέσει για να κανονίσετε την άμεση επιστροφή του στο σπίτι.
- ʼφησε τις πόρτες ανοιχτές, όταν είστε μαζί στο σπίτι. Αν οι πόρτες είναι κλειστές, μπορεί να είναι πιο εύκολο για τον έφηβο να παρασυρθεί σεξουαλικά. Εξηγήστε ότι αυτό κάνει εσάς και τους άλλους στο σπίτι να νιώθουν άβολα. Μπορεί επίσης να προσθέσετε έναν κανόνα ότι κανένα ραντεβού δεν έρχεται στο σπίτι εκτός αν εσείς ή κάποιος άλλος ενήλικας είναι στο σπίτι.
- Το όχι σημαίνει πραγματικά όχι. Είναι δύσκολο για οποιονδήποτε έφηβο να αντισταθεί πάνω στην παρόρμηση της στιγμής. Ωστόσο, μπορεί να είναι δυσκολότερο για παιδιά που έχουν μερικές φορές δυσκολία στον αυτοέλεγχο ή στην κατανόηση κοινωνικών σημείων. Βοηθήστε το παιδί σας να καταλάβει ότι ακόμη κι αν κάτι σε κάνει να νιώθεις ωραία, πρέπει να σταματήσει αν ο/η σύντροφος ή το ένστικτό του λέει πως πρέπει.
- Μην κάνεις ποτέ κάτι που σε κάνει να νιώθεις άβολα. Η ανοιχτή συζήτηση με το παιδί σας μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας να πάρει αποφάσεις προσεκτικά, ώστε να μην τις μετανιώσει μετά.
- Μην ανέχεσαι λεκτική ή φυσική κακοποίηση από κανέναν.Τονίστε στο παιδί σας ότι είναι ένα ικανό, έξυπνο άτομο που δικαιούται να του συμπεριφέρονται με σεβασμό και καλοσύνη. Οι ρομαντικές σχέσεις δεν αποτελούν εξαίρεση.
Καθώς μιλάτε για κανόνες, μην ξεχάσετε να συζητήσετε τι θα συμβεί σε περίπτωση που παραβιασθούν.
Ολόκληρο το άρθρο βρίσκεται εδώ: