Βοηθώντας τα Παιδιά να Θέσουν Στόχους

Όταν βοηθάτε τα παιδιά σας να θέσουν στόχους και στη συνέχεια να εργαστούν για να τους επιτύχουν, ανοίγετε πύλες για τη συνεχιζόμενη επικοινωνία ανάμεσα σε εσάς και τα παιδιά σας και μπορεί να είναι μια θετική εμπειρία για ολόκληρη την οικογένεια. Σύμφωνα με τη Σχολική Περιφέρεια των Granite Falls, στην πολιτεία της Washington, o ορισμός των στόχων είναι μια δεξιότητα που θα ωφελήσει τα παιδιά σας καθώς προοδεύουν στο σχολείο και καθώς εισέρχονται στην ενήλικη ζωή τους.

Ο ορισμός των στόχων μπορεί να διδαχθεί ακόμα και σε νεότατα παιδιά που μπορούν να μάθουν να θέτουν απλούς ημερήσιους ή εβδομαδιαίους στόχους. Τα μεγαλύτερα παιδιά, καθώς αναπτύσσουν την ικανότητα να βλέπουν πιο μακριά στο μέλλον, μπορούν να ξεκινήσουν να θέτουν πιο λεπτομερείς στόχους για το σπίτι αλλά και για το σχολείο.

Αν θέτετε κι εσείς στόχους για τον εαυτό σας καθώς βοηθάτε τα παιδιά σας να αναπτύξουν τους δικούς τους στόχους, βοηθάτε τα παιδιά να μη θεωρούν την όλη διαδικασία ως άλλη μια αγγαρεία που πρέπει να κάνουν ή άλλον έναν τομέα όπου δέχονται οδηγίες από εσάς.

Οι εφικτοί και αποτελεσματικοί στόχοι για τα παιδιά σας είναι στόχοι που:

  • είναι ρεαλιστικοί,
  • αναγκάζουν τα παιδιά να μεγαλώσουν, καθώς προσπαθούν να επιτύχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα,
  • τα παιδιά θέλουν να τους επιτύχουν,
  • τα παιδιά πιστεύουν πως μπορούν να τους επιτύχουν και
  • είναι εντός του πλαισίου των ικανοτήτων και των δεξιοτήτων των παιδιών.

Όταν θέτετε στόχους με τα παιδιά σας, να είστε συγκεκριμένοι. Ορίστε μια προθεσμία για την επίτευξη του στόχου και αποφασίστε από κοινού ένα χρονοδιάγραμμα των ενδιάμεσων βημάτων που απαιτούνται για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου.

Για τα μικρότερα παιδιά, οι στόχοι πρέπει να είναι απλοί και εύκολα επιτεύξιμοι. Μόλις κατανοήσουν τον ορισμό των στόχων και έχουν βιώσει τα θετικά αποτελέσματα της επίτευξής τους, θα είναι πιο πρόθυμα να θέσουν πιο δύσκολους στόχους. Πιθανοί στόχοι για ένα μικρό παιδί μπορεί να είναι να στρώνει το κρεββάτι του κάθε μέρα χωρίς υπενθύμιση, να φροντίζει το κατοικίδιο ή να διαβάζει ένα βιβλίο κάθε εβδομάδα.

Συζητήστε με τα παιδιά σας τα βήματα που χρειάζονται να ακολουθήσουν για την επίτευξη των στόχων τους και ποια εμπόδια πιθανόν να εμφανιστούν. Να είστε ρεαλιστές κατά τη διάρκεια της συζήτησης.

Με τα μεγαλύτερα παιδιά μπορείτε να αναπτύξετε πιο περίπλοκες διατυπώσεις στόχων που περιλαμβάνουν λίστες των ενεργειών που πρέπει να γίνουν για να επιτευχθεί ο στόχος βήμα προς βήμα και τα οφέλη της επιτυχίας. Επιπλέον, περιλάβετε ημερομηνίες επίτευξης στόχων και συζητήστε λύσεις για τα πιθανά εμπόδια.

Αν το παιδί σας προτείνει ένα γενικό στόχο, όπως «θα τελειώσω το πανεπιστήμιο, θα βρω μια καλή δουλειά και θα παίρνω πολλά χρήματα», μιλήστε μαζί του σχετικά με το πώς μπορεί να σπάσει το γενικό στόχο σε μικρότερα βήματα που είναι διαχειρίσιμα και μπορούν να επιτευχθούν σε μικρότερα χρονικά διαστήματα. Πολλοί μικρότεροι στόχοι μπορούν να απορρέουν από το μεγαλύτερο όνειρο για το μέλλον.

Μερικές φορές ο στόχος που επιθυμεί το παιδί έχει να κάνει με το μελλοντικό του επάγγελμα, για παράδειγμα «θα γίνω κτηνίατρος». Και πάλι, χρησιμοποιήστε το ενδιαφέρον αυτό σαν μια ευκαιρία να μελετήσετε τα βήματα, τις συνήθειες και τις συμπεριφορές μελέτης που θα βοηθήσουν το παιδί σας να επιτύχει το στόχο του. Στη συνέχεια θέστε μια σειρά από βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους και στρατηγικές.

Η διαδικασία ορισμού στόχων σάς δίνει μια καλή ευκαιρία να μοιραστείτε σκέψεις και συναισθήματα με τα παιδιά σας. Μιλήστε τους για τους στόχους που είχατε στην ηλικία τους και για τους στόχους που έχετε τώρα. Περιγράψτε πώς υπερπηδήσατε τα εμπόδια, πώς νιώσατε όταν καταφέρατε να υλοποιήσετε τους στόχους σας και/ή πώς οι στόχοι σας άλλαξαν. Επίσης, μιλήστε με τα παιδιά σας για τις φορές εκείνες που δεν καταφέρατε να πετύχετε τους στόχους σας.

Όταν τα παιδιά σας θέτουν στόχους, καταγράψτε τους και κάντε τους ξεχωριστούς. Βάλτε τα μικρότερα παιδιά να ζωγραφίσουν τον εαυτό τους να δουλεύει για να πετύχει το στόχο του. Εκθέστε τους στόχους κάπου στο σπίτι όπου θα είναι ορατοί. Η πόρτα του ψυγείου είναι ένα τέτοιο μέρος. Σημειώστε στο οικογενειακό ημερολόγιο τις προθεσμίες επίτευξης των στόχων. Συζητήστε τους στόχους σε τακτικά διαστήματα και ρωτήστε τα παιδιά σας πώς τα πηγαίνουν. Βοηθήστε τα να αποφύγουν μεγάλες αποτυχίες δείχνοντάς τους πώς να αντιμετωπίσουν μικρά εμπόδια καθώς αυτά εμφανίζονται και συγχαρείτε τα για την πρόοδο που έχουν κάνει, όσο μικρή κι αν είναι.

Αν για κάποιο λόγο οι στόχοι δεν επιτευχθούν, συζητήστε το με τα παιδιά σας. Μην τα αφήσετε να αισθανθούν αποτυχημένα απλώς και μόνο επειδή δεν επιτεύχθηκαν οι στόχοι στις αρχικές προθεσμίες. Ήταν πολύ δύσκολοι οι στόχοι; Ήταν το χρονοδιάγραμμα ρεαλιστικό; Γιατί τέθηκαν οι στόχοι εξ αρχής; Ποιες αναπάντεχες περιστάσεις επηρέασαν την επίτευξη των στόχων; Είναι οι στόχοι κάτι που τα παιδιά σας θέλουν να κυνηγήσουν; Χρειάζεται να τεθούν νέοι στόχοι με διαφορετικά άμεσα βήματα;

Με τον καιρό η εξάσκηση στον ορισμό των στόχων θα γίνει ένα φυσικό μέρος του χρόνου που περνάτε με τα παιδιά σας. Θα οδηγήσει στην επικοινωνία των σημαντικότερων τμημάτων της ζωής τους και του μέλλοντός τους. Θα σας δώσει επίγνωση των σκέψεων και των ονείρων τους. Και θα σας δώσει την ευκαιρία να μοιραστείτε τις δικές σας σκέψεις και όνειρα.

 

Ολόκληρο το άρθρο βρίσκεται εδώ:

http://www.gfalls.wednet.edu/Insights/goals.pdf