Ηρεμώντας το μωρό που κλαίει

Συχνά το κλάμα του μωρού που δεν μπορείτε να το σταματήσετε δημιουργεί εκνευρισμό τόσο σε εσάς όσο και στο μωρό. Ο ιστότοπος Mother and Baby σας προτείνει να δοκιμάσετε να δοκιμάσετε να ηρεμήσετε το μωρό σας με ένα νέο τρόπο.

0 ως 3 μηνών

  • Ο πεινασμένος βήχας. Κάθε μωρό έχει το δικό του σετ κλάματος και θα συνηθίσετε να το καταλαβαίνετε. Τα περισσότερα μωρά που πεινάνε κλαίνε με έναν ήχο «ουά ουά» και συχνά κάνουν κι ένα μικρό βήχα. Κάποιες φορές σταματούν το κλάμα για να βήξουν.»
  • Αγνοήστε το ρολόι. Ένα μωρό που τρώει κάθε τρεις ώρες μερικές φορές θα θελήσει να φάει μετά από μόνο μία ή δυο ώρες. Μη σκεφτείτε «Δεν μπορεί να πεινάει, πάει μόνο μια ώρα!» Σε αυτήν την ηλικία η πρώτη ανάγκη του μωρού είναι η τροφή, οπότε ταΐστε το, για να είναι χαρούμενο.
  • Ελέγξτε το. Ζεσταίνεται ή κρυώνει; Τον ενοχλεί κάτι στα ρούχα του, όπως λουριά, φερμουάρ ή κουμπιά; Επίσης ψάξτε για κάποια τρίχα (συνήθως δικιά σας) που έχει τυλιχθεί γύρω από κάποιο δακτυλάκι του. Αν και σπάνιο, αυτό μπορεί να είναι οδυνηρό και κάνει το δάχτυλο του μωρού να δείχνει κόκκινο και πρησμένο. Αν αυτό συμβεί, απευθυνθείτε στον παιδίατρό σας.
  • Χρησιμοποιήστε τα χέρια σας. Αν το μωρό σας κλαίει σπαρακτικά αργά το απόγευμα ή το βράδυ και τραβάει τα πόδια του προς το στήθος του, μπορεί να είναι κολικός. Προσπαθήστε να κάνετε μασάζ στην κοιλίτσα του δεξιόστροφα, χαϊδεύοντας απαλά τα πόδια και τα χέρια του, σχηματίζοντας μικρούς κύκλους στις παλάμες του και στις πατούσες του.
  • Προσπαθήστε μια νέα στάση για ρέψιμο. Όταν έχει αέρια, το μωρό σας θα γκρινιάζει, οπότε ελευθερώστε τον παγιδευμένο αέρα ξαπλώνοντάς το πάνω στην κοιλιά του. Χρησιμοποιήστε τον πήχη σας σαν κούνια, ξαπλώνοντάς το κατά μήκος του, με το κεφάλι του στο εσωτερικό του αγκώνα σας και τα πόδια του να κρέμονται δεξιά και αριστερά από τα χέρια σας.

3 ως 12 μηνών

  • Μάθετε να αποκωδικοποιείτε το κλάμα. Το κλάμα του πόνου και της ενόχλησης έχουν διαφορετικά μοτίβα. Για παράδειγμα, αν το μωρό σας χτυπήσει το κεφάλι του, ο πόνος είναι οξύς, αλλά μετά εξαφανίζεται. Όμως όταν έχει αέρια, ο πόνος έρχεται κατά κύματα. Το κλάμα του μωρού σας θα αναπαράγει το μοτίβο αυτό. Θα αφήσει μια κραυγή και θα κλάψει σπαρακτικά αν πονάει, αλλά ένα μωρό με αέρια θα έχει ένα κυλιόμενο κλάμα που πάει κι έρχεται με τον πόνο.
  • Παίξτε με μια μπάλα. Βάλτε το μωρό σας σε έναν μάρσιππο ή πορτ μπεμπέ, και ταλαντωθείτε απαλά πάνω σε μια φουσκωτή μπάλα γυμναστικής για να κατευνάσετε το κλάμα του. Η κίνηση πάνω κάτω θα του θυμίζει την εποχή που ταλαντευόταν μέσα στην κοιλιά σας.
  • Το τρικ του ντουζ. Το ντουζ δίνει ένα ρυθμικό ήχο που μπορεί να κατευνάσει το μωρό σας. Η ζεστασιά και η εγγύτητα καθώς το κρατάτε πάνω στο δέρμα σας προσφέρει παρηγοριά – απλώς φροντίστε να το προστατεύσετε από την άμεση ροή του νερού.
  • Αντιγράψτε το. Προσπαθήστε να κάνετε «σσσσς» στο μωρό σας στην ίδια ένταση με το κλάμα του. Όταν το κλάμα μειωθεί στην έντασή του, ακολουθήστε το παράδειγμά του. Αντιγράφοντας το μωρό σας, θα νιώσει ότι το καταλαβαίνετε κι αυτό θα το βοηθήσει να ηρεμήσει.
  • Εξαφανίστε τον κόσμο. Κρεμάστε ένα λευκό σεντόνι πάνω από την κούνια του – το απλό φόντο θα το ηρεμήσει αν νιώθει ότι έχει γεμίσει ερεθίσματα και θέλει να ξεκουραστεί. Αν το κρατάτε αγκαλιά με το κεφάλι του πάνω στον ώμο σας, ενώ στέκεστε με την πλάτη σε έναν λευκό τοίχο, θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα.
  • Χρησιμοποιήστε «la pause». Έτσι ονομάζουν οι μαμάδες στη Γαλλία τα 1-2 λεπτά που περιμένετε πριν πάτε στο μωρό σας που κλαίει μέσα στη νύχτα. Αν είστε τυχεροί, θα ηρεμήσει μόνο του. Στην ηλικία μεταξύ 4 – 6 μηνών, μπορεί να μάθει να ηρεμεί τον εαυτό του. Όταν το μωρό μπαίνει στο στάδιο του ελαφρύ ύπνου, μπορεί να κλάψει όχι επειδή σας χρειάζεται, αλλά επειδή βρίσκεται σε εγρήγορση.
  • Εξαφανιστείτε. Στην ηλικία των 8 – 10 μηνών, τα μωρά συχνά αναπτύσσουν άγχος αποχωρισμού και κλαίνε όταν φεύγετε από το δωμάτιο. Χρειάζεται να μάθει ότι εσείς υπάρχετε ακόμη κι όταν δε σας βλέπει. Το παιχνίδι κου-κου-τσα! βοηθάει. Κρυφτείτε πίσω από ένα ύφασμα και αποκαλύψτε στη συνέχεια το κεφάλι σας.

12 ως 18 μηνών

  • Βρείτε το τραγούδι σας για το αυτοκίνητο. Αν δεν κοιμάται καλά, το μωρό σας μάλλον δε θα είναι οπαδός των μακρινών ταξιδιών. Τραγουδώντας το αγαπημένο του τραγούδι ξανά και ξανά, όσο κουραστικό κι αν είναι, φαίνεται πως βοηθάει το μωρό να ηρεμήσει.
  • Εξαφανίστε τους εφιάλτες. Αν το μικρό σας φωνάζει μέσα στη νύχτα, αλλά δείχνει νυσταγμένο όταν πάτε κοντά του, μπορεί να βλέπει εφιάλτες. Αυτές οι κραυγές είναι βασανιστικές, αλλά το μωρό σας δε θα τις θυμάται. Συνήθως σχετίζονται με την έκθεση σε πολλά ερεθίσματα και την κούραση, οπότε ένας υπνάκος το μεσημέρι μπορεί να βοηθήσει.
  • Συγκρατηθείτε. Το μωρό σας θα είναι πλέον τόσο συντονισμένο με τα αισθήματά σας, που θα αναγνωρίσει αμέσως την όποια ένταση. Αν εσείς είστε αγχωμένοι, εκείνο θα κλαίει πιο έντονα. Έχετε το νου σας για το πού και πότε θα καυγαδίσετε με το σύντροφό σας – η ώρα του ύπνου του μωρού σας δεν είναι ο ιδανικός χρόνος.
  • Φτιάξτε ένα κουτί με μαγικά. Αν τα παιχνίδια του μωρού σας είναι συνεχώς σε κοινή θέα, θα χάσουν κάποια από τη μαγεία τους. Κρατήστε κάποιους θησαυρούς κρυμμένους, για να τα χρησιμοποιείτε σαν περισπασμό.
  • Αποδεχθείτε τα αισθήματά του. Στην ηλικία των 18 μηνών περίπου το νήπιο συχνά κλαίει επειδή είναι εκνευρισμένο, καθώς οι λεκτικές του ικανότητες δεν έχουν αναπτυχθεί τόσο όσο η κατανόησή του. Πείτε «καταλαβαίνω ότι θες να σου αγοράσω ένα παιχνίδι» και μετά δώστε του ένα όριο, όπως «Μπορείς να έχεις ένα παιχνίδι όταν πάμε στο σπίτι.»

Πώς να καταλάβετε ότι είναι πραγματικά αδιάθετο

Το να ξεχωρίσετε έναν άσχημο κολικό από μια πραγματική ίωση δεν είναι πάντα εύκολο, αλλά μπορείτε να κοιτάξετε...

  • Ακούστε. Υπάρχουν κρυμμένες διαφορές στον ήχο του κλάματος όταν είναι άρρωστο. Κλάμα σε υψηλό τόνο, κραυγές, ρουφήγματα της μύτης και δυσκολία στην αναπνοή είναι όλα σημάδια αρρώστιας. Αν έχει πυρετό, η αναπνοή του μπορεί να είναι πιο γρήγορη.
  • Κοιτάξτε. Αν το μωρό σας δεν είναι καλά, μπορεί να έχει κι άλλα συμπτώματα. Ελέγξτε την πάνα του – είτε για διάρροια είτε μήπως την έχει βρέξει για πολλή ώρα. Αν το μωρό σας δεν ανταποκρίνεται, είναι ράθυμο ή έχει εξανθήματα στο σώμα του, πηγαίνετέ το κατ’ ευθείαν στο νοσοκομείο.
  • Αγγίξτε. Νιώστε το μέτωπο του μωρού σας με την ανάποδη του χεριού σας, καθώς είναι πιο δροσερή από την παλάμη σας. Μετά συγκρίνετέ το με το δικό σας μέτωπο, για να δείτε αν έχει πυρετό. Αν νομίζετε ότι έχει, ελέγξτε το ξανά με θερμόμετρο. Επικοινωνήστε με το γιατρό σας, αν η θερμοκρασία είναι πάνω από 38οC.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ

https://www.motherandbaby.co.uk/baby-and-toddler/baby/why-is-my-baby-crying/21-of-the-best-tips-to-soothe-your-baby-s-crying