- ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Μαθησιακές Δυσκολίες / Δυσλεξία:
Εάν χάνει το σημείο που βρίσκεται, δείξτε του πώς να χρησιμοποιεί ένα χάρακα ή ένα μικρό χαρτόνι για να κρύβει το υπόλοιπο κείμενο, πέρα από τη γραμμή που διαβάζει.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑΠώς να μιλήσετε στο παιδί σας για το βάρος του
«Είμαι χοντρός;» Αυτές είναι δυο λέξεις που κανένας γονιός δε θέλει να ακούσει. Αλλά το παιδί σας μπορεί κάποια στιγμή να τις πει ή να ρωτήσει άλλες ερωτήσεις σχετικές με το βάρος. Η αλήθεια είναι ότι τα περισσότερα παιδιά σκέφτονται το βάρος τους. Τα κορίτσια, ακόμη κι από την ηλικία των 6 ετών, ανησυχούν μήπως είναι «πολύ χοντρά». Και η έρευνα δείχνει ότι τα περισσότερα αγόρια στην εφηβεία ανησυχούν για την εμφάνισή τους. «Είτε το παιδί σας είναι υπέρβαρο είτε απλώς πιστεύει ότι έχει πρόβλημα βάρους, είναι ένα σύνηθες θέμα ανησυχίας. Και ως γονέας ίσως να δυσκολευτεί κάποιος να το προσεγγίσει» λέει η Rosa Cataldo, διευθύντρια του Κέντρου Υγιούς Βάρους και Ευεξίας στο Νοσοκομείο Παίδων StonyBrook στο Stony Brook της Νέας Υόρκης. Ανεξαρτήτως από το μέγεθος του παιδιού, υπάρχουν πολλοί τρόποι να μιλήσει κανείς για το βάρος, χωρίς να πληγώσει το παιδί, και να το βοηθήσει να βρει τρόπους να είναι υγιές. Ο ιστότοπος Web MDπροτείνει έξι στρατηγικές που κάθε γονέας πρέπει να γνωρίζει.
Μην προσπαθήσετε να κάνετε μια «μεγάλη συζήτηση».
Αν το παιδί σας έρθει σε σας και θέλει να κάνει μια μακροσκελή συζήτηση, τέλεια. Αλλά τις περισσότερες φορές, πιθανότατα η συζήτηση να γίνει αποσπασματικά και αυτό είναι ΟΚ. Αν δεν το παρουσιάσετε ως ένα τεράστιο θέμα, είναι πιο πιθανό να νιώσει άνετα να σας μιλήσει, καθώς τα παιδιά αισθάνονται πιο άνετα όταν νιώθουν πως μπορούν εκείνα να κατευθύνουν τη συζήτηση.
Αυτό ισχύει και όταν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας είναι υπέρβαρο. Αν δεν αναφέρει το ίδιο το μέγεθός του σε εσάς, η Cataldo προτείνει να προγραμματίσετε εσείς ένα τσεκ απ με τον παιδίατρό του. Ένας επαγγελματίας υγείας μπορεί να σας πει αν το βάρος του παιδιού θέτει την υγεία του σε κίνδυνο και, αν ναι, τι μπορείτε να κάνετε γι αυτό.
Αντικαταστήστε τις δηλώσεις με ερωτήσεις.
Το ένστικτό σας μπορεί να είναι να καθησυχάσετε το παιδί σας. Αλλά δηλώσεις όπως «Είσαι όμορφο ακριβώς όπως είσαι» και «ο καθένας είναι διαφορετικός» μπορεί να φαίνονται ψεύτικες στα παιδιά, σύμφωνα με την Sanam Hafeez, σχολική ψυχολόγο και νευροψυχολόγο στην πόλη της Νέας Υόρκης. «Ακόμη κι αν το πιστεύετε, μια τέτοια δήλωση δεν είναι συγκεκριμένη για την περίπτωση του παιδιού.»
Συνέχεια
Μια καλύτερη προσέγγιση; Ρωτήστε το παιδί σας πώς νιώθει για το βάρος του ή γιατί τον απασχολεί. «Πολλές φορές, τα παιδιά δε θα έρθουν σε εσάς για να πουν τι νιώθουν, μέχρι να τους ρωτήσετε εσείς» υποστηρίζει η Kristi King, RD, κλινική διαιτολόγος στο Νοσοκομείο Παίδων του Τέξας. «Ακούστε τι λένε και ρωτήστε ελεύθερα περισσότερες ερωτήσεις. Η απάντησή τους μπορεί να σας πει πώς να κατευθύνετε τη συζήτηση». Επιπλέον, η σωστή ερώτηση μπορεί να σας οδηγήσει και σε άλλα προβλήματα, όπως ότι τα άλλα παιδιά το εκφοβίζουν. Είναι επίσης πολύ χρήσιμο να ρωτήσετε το παιδί σας τι πιστεύει πως θα το βοηθήσει να νιώθει καλά για τον εαυτό του. Για παράδειγμα, μπορείτε να πείτε: «Τι πιστεύεις ότι μπορεί να είναι πιο υγιεινό;» και «τι μπορούμε να κάνουμε ως οικογένεια, για να κάνουμε πιο υγιεινές επιλογές;»
Προσέξτε τις λέξεις σας
Είτε το παιδί σας είναι 6 είτε 16, οι ταμπέλες σχετικά με το βάρος μπορούν να το πληγώσουν, ακόμη και αν δεν είναι αυτή η πρόθεσή σας, λέει η Cataldo. Ακόμη και ως γιατρός, δε χρησιμοποιώ λέξεις όπως «παχυσαρκία» και «υπέρβαρος» με τα παιδιά. Αντί αυτών, μιλάω για την υγεία και λέω φράσεις όπως «Το να είσαι υγιής είναι σημαντικό» και «Ας μιλήσουμε για το πώς νιώθεις καλά». Για τον ίδιο λόγο, αποφύγετε να αποκαλείτε παιδιά «χοντρά», «λεπτά» ή άλλους όρους που κρίνουν την εμφάνιση. Περιορίστε τις συζητήσεις για τη δική σας εμφάνιση ή εκείνη των άλλων ανθρώπων. Αν μιλάτε πολύ για το πώς θα αδυνατίσετε ή ανησυχείτε για τις θερμίδες ή τα λίπη στα γεύματά σας, τα παιδιά σας είναι πιο πιθανό να ανησυχούν για το σώμα τους. Και αυτό ισχύει ανεξαρτήτως του βάρους τους, σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα.
Κάντε την υγεία οικογενειακή υπόθεση.
Οι συζητήσεις με ένα παιδί για το βάρος μπορεί να είναι δύσκολες για τον κάθε γονέα. Αλλά θυμηθείτε πως αυτό που λέτε δεν έχει ούτε κατά διάνοια την ίδια βαρύτητα με αυτό που κάνετε. Αν το παιδί σας έχει πρόβλημα βάρους, ο καλύτερος τρόπος να το βοηθήσετε δεν είναι να του μιλήσετε, είναι να προσπαθήσετε όλοι, ως οικογένεια, να ζήσετε πιο υγιεινά. Έτσι το παιδί δε θα νιώθει απομονωμένο και θα αισθάνεται την υποστήριξή σας.
Συνέχεια
Αναζητήσετε διασκεδαστικούς τρόπους να φέρετε τον υγιεινό τρόπο ζωής στο σπίτι σας. Για παράδειγμα, πάρτε μαζί σας το παιδί στο σούπερ μάρκετ και προετοιμάστε υγιεινά γεύματα μαζί. Παίξτε κυνηγητό ή ποδόσφαιρο μαζί σαν οικογένεια και βρείτε τρόπους να δραστηριοποιείστε όλοι κάθε μέρα. Δεν έχει σημασία αν ένα από τα παιδιά σας είναι υπέρβαρο και το άλλο δεν είναι. «Τα αδύνατα παιδιά μπορεί επίσης να κινδυνεύουν από προ-διαβήτη και άλλα προβλήματα υγείας, αν δεν τρέφονται σωστά» δηλώνει η Cataldo. «Ολόκληρη η οικογένεια πρέπει να εργάζεται για να αποκτήσει ένα υγιή τρόπο ζωής».
Παραμείνετε θετικοί.
Όσο κι αν το παιδί σας θέλει να γίνει αποδεκτό από τους φίλους του, «αποζητά τη δική σας προσοχή και αποδοχή επίσης» λέει η Hafeez. Βρείτε τρόπους να γιορτάσετε τις καθημερινές νίκες και τις υγιεινές επιλογές. Βεβαιωθείτε ότι δε συνδέονται με νούμερα πάνω στη ζυγαριά, το μέγεθος των ρούχων ή άλλων μετρήσεων για πώς είναι το παιδί. Για παράδειγμα, μπορείτε να πείτε «Είναι υπέροχο που διάλεξες ένα μήλο για σνακ» ή «Πολύ απολαμβάνω που κάνουμε μαζί ποδήλατο.» Όπως κι εσείς αντιδράτε καλύτερα όταν το αφεντικό σας σας επαινεί, έτσι και «τα παιδιά αντιδρούν στη θετική στάση» λέει η Cataldo. «Επιμείνετε σε αυτήν και δείξτε στο παιδί ότι είστε εκεί, ό,τι κι αν συμβεί.»
Απευθυνθείτε στους ειδικούς.
Δεν είστε σίγουροι για το πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας; Μιλήστε σε έναν επαγγελματία για το ποια είναι τα σωστά βήματα. Μπορείτε να ρωτήσετε το παιδίατρο του παιδιού ή ένα νοσοκομείο παίδων για να σας συστήσουν συμβουλευτικές υπηρεσίας που μπορούν να βοηθήσουν το παιδί σας να ζήσει μια υγιή ζωή και να νιώσει καλά για τον εαυτό του.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
https://www.webmd.com/parentin