- ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Πρώιμη Παρέμβαση:
Βάλτε μουσική και δείξτε στο παιδί απλές κινήσεις να μιμηθεί. Βοηθήστε το να μάθει τους στίχους και να χορέψει μαζί σας.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑΠότε να μιλήσετε στο παιδί σας για την υιοθεσία
Για κάποιους γονείς, η προοπτική της αποκάλυψης στο παιδί τους ότι είναι υιοθετημένο τους γεμίζει άγχος και γι αυτό τείνουν να το αναβάλλουν. Ωστόσο, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, κάποια στιγμή τα υιοθετημένα παιδιά πρέπει να μάθουν για τις ρίζες τους, ιδανικά πριν το μέσο της παιδικής τους ηλικίας.
Παρουσιάζοντας την πληροφορία κατά τα προσχολικά έτη
Κατά την προσχολική τους ηλικία, τα παιδιά αρχίζουν να εκφράζουν απορίες, όπως «Από πού έρχονται τα μωρά;» Αυτή είναι μια καλή στιγμή να αρχίσετε να εισάγετε την πληροφορία για το ξεχωριστό τους παρελθόν.
Τι πρέπει να πείτε;
- Διατυπώστε την εξήγησή σας απλά, άμεσα και ειλικρινώς.
- Εξηγήστε του ότι δε γεννήθηκε από εσάς.
- Πείτε του ότι γεννήθηκε από άλλους γονείς που δεν μπορούσαν να το φροντίσουν.
Έπειτα περιγράψτε γιατί εσείς επιλέξατε να υιοθετήσετε ένα παιδί. Μιλήστε για το πόσο εσείς και ο/η σύντροφός σας το θέλατε και εν συντομία εξηγήστε τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για την υιοθεσία.
Επιτρέψτε στο παιδί να κάνει ερωτήσεις.
Για παράδειγμα, μπορεί να θέλει να μάθει «Τι απέγιναν οι πρώτοι γονείς μου; Πού είναι;» Μπορείτε να μοιραστείτε κάποιες από τις πληροφορίες μαζί του, αλλά δεν υπάρχει ανάγκη να μπείτε σε λεπτομέρειες. Τα σχόλιά σας πρέπει να απαντούν τις ερωτήσεις του με τρόπο κατάλληλο για το επίπεδο ωριμότητάς του.
Ιδέες για το μέλλον
Την εποχή της υιοθεσίας, πιθανόν να σας είχαν δοθεί κάποιες βασικές πληροφορίες σχετικά με τους βιολογικούς γονείς του παιδιού από ιατρικά θέματα (οικογενειακό ιστορικό καρδιοπάθειας για παράδειγμα) ως προσωπικά χαρακτηριστικά (Ήταν ο μπαμπάς ψηλός και αθλητικός; Ήταν η μαμά καλλιτεχνική φύση;) Κάποια μέρα, θα θελήσετε να μοιραστείτε αυτές τις πληροφορίες με το παιδί σας. Ένας χρήσιμος τρόπος να απαντήσετε κάθε είδους ερώτηση σχετικά με την υιοθεσία είναι ένα «βιβλίο ζωής», ένα λεύκωμα με όλες τις πληροφορίες που έχετε για το παρελθόν του. Αυτό μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο για ένα παιδί με περιπλεγμένο παρελθόν, που πιθανόν να περιλάμβανε με πολλές μετακινήσεις. Το βιβλίο αυτό μπορεί να «διαβαστεί» με μεγαλύτερη λεπτομέρεια, καθώς το παιδί ωριμάζει.
Αν το παιδί σας είναι ήδη σε σχολική ηλικία...
Αν το παιδί σας είναι ήδη σε σχολική ηλικία και δεν έχει ακόμη πληροφορηθεί ότι είναι υιοθετημένο, πρέπει να μιλήσετε μαζί του, όσο πιο νωρίς στην περίοδο αυτή της ζωής του είναι δυνατόν.
Η υιοθεσία δεν πρέπει να είναι μυστικό. Κάθε παιδί χρειάζεται να έχει μια ειλικρινή κατανόηση της ρίζας του. Τα υιοθετημένα παιδιά που δεν έχουν πληροφορηθεί το γεγονός, φαίνεται να νιώθουν με κάποιο τρόπο διαφορετικά. Αυτή η ενοχλητική διαίσθηση μπορεί να επηρεάσει την εικόνα του εαυτού. Όσο περισσότερο περιμένετε, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να το συζητήσετε με το παιδί σας.
Επίσης, είναι πιθανό να το μάθει από κάποιον άλλον, πιθανόν ακούγοντας τυχαία συζητήσεις συγγενών ή από πειράγματα παιδιών της γειτονιάς.
Τα συναισθήματα του παιδιού σας
Αν έχετε περιμένει μέχρι το μέσο της παιδικής ηλικίας του παιδιού σας για να του πείτε ότι έχει υιοθετηθεί, μπορεί να ταραχτεί, αλλά αυτή είναι μια φυσιολογική αντίδραση. Επιτρέψτε του να εκφράσει τα συναιθήματά του. Συζητήστε γιατί είναι λυπημένο ή θυμωμένο και πείτε του ότι αναγνωρίζετε και κατανοείτε τα συναισθήματα αυτά. Θυμίστε του ότι εσείς και ο/η σύντροφός σας το αγαπάτε, ότι αυτή είναι η οικογένειά του και πάντοτε θα είναι.
Τα δικά σας συναισθήματα
Συχνά οι γονείς που είναι απρόθυμοι να μιλήσουν στο παιδί τους για την υιοθεσία μπορεί να έχουν τις δικές τους δυσκολίες να αποδεχθούν ότι ο γιός ή η κόρη τους δεν είναι το βιολογικό τους παιδί. Μερικές φορές μπορεί να νιώθουν ντροπή ή ανεπαρκείς, επειδή δεν μπόρεσαν να κάνουν δικά τους παιδιά, και να αποφεύγουν τη συζήτηση για την υιοθεσία με το παιδί τους, ώστε να μη χρειαστεί οι ίδιοι να μιλήσουν γι αυτό το θέμα.
Μερικές φορές οι γονείς διστάζουν να μιλήσουν για την υιοθεσία, επειδή προσπαθούν να προστατεύσουν το παιδί από τα «άσχημα» συναισθήματα, νιώθοντας ότι μπορεί να πληγωθεί όταν μάθει ότι είναι υιοθετημένο. Μπορεί επίσης να φοβούνται ότι το παιδί θα τους απορρίψει. Μπορεί να σκεφθούν «Κι αν ο γιος μου πει Δε θέλω να μένω μαζί σας πια. Θέλω να πάω να ζήσω με την πραγματική μαμά μου;» Αυτή, ωστόσο, είναι μια πολύ σπάνια αντίδραση που τα παιδιά δεν επιζητούν να υλοποιήσουν.
Έχετε κατά νου ότι είναι σημαντικό για το παιδί να ξέρει για την υιοθεσία του, όταν ξεκινάει το σχολείο. Η έγκαιρη και ειλικρινής επικοινωνία σας για αυτό το σημαντικό θέμα μπορεί να ενδυναμώσει τη σχέση που έχετε μαζί του, χτίζοντας έναν ισχυρό δεσμό εμπιστοσύνης.
Περισσότερες ερωτήσεις
Αφού μιλήσετε στο παιδί σας, θα έχει περισσότερες ερωτήσεις σχετικά με το θέμα τις ερχόμενες μέρες, εβδομάδες και χρόνια. Οι ερωτήσεις του είναι φυσιολογικές και δεν αντανακλούν την έλλειψη τρυφερότητας προς εσάς. Όσο περισσότερο μιλάει το παιδί γι αυτό μαζί σας, τόσο πιο άνετα θα νιώθει με την ιδέα και τόσο πιο δυνατή θα γίνει η σχέση σας.
Οι απαντήσεις σας στις ερωτήσεις αυτές πρέπει να είναι ευθείες, αλλά και να λαμβάνουν υπόψη το επίπεδο συναισθηματικής ωριμότητας του παιδιού και τι έχει ήδη μάθει και κατανοεί σχετικά με την υιοθεσία. Αναγνωρίστε το γεγονός ότι η οικογενειακή του κατάσταση είναι διαφορετική από εκείνη των περισσότερων φίλων του. Ταυτόχρονα, μη μεγεθύνετε τη σημασία των ξεχωριστών αυτών περιστάσεων, ούτε να εμμένετε σε αυτές. Οι βασικές ανάγκες του παιδιού σας είναι οι ίδιες, ανεξάρτητα από το αν μένει με τους βιολογικούς ή τους θετούς γονείς του και οι περισσότερες όψεις της ζωής του θα είναι οι ίδιες με των συνομηλίκων του.
Φυσιολογικά στάδια από τα οποία περνάνε τα υιοθετημένα παιδιά
Πιθανόν τα υιοθετημένα παιδιά να περάσουν από τα παρακάτω στάδια:
- Κατά την ηλικία των 5 ως 7 ετών, για παράδειγμα, μπορεί να κατανοεί ότι έχει «δυο μαμάδες» και «δυο μπαμπάδες», αλλά τα κοινωνικά έθιμα και το πλήρες νόημα της υιοθεσίας πιθανόν να παραμένει θολό. Πιθανόν να ρωτάει γιατί η βιολογική του μητέρα δεν το κράτησε. Και μπορεί να έχει αγχωτικές σκέψεις, όπως «αφού με άφησε η πρώτη μαμά, ίσως με αφήσει και η δεύτερη».
- Όταν το υιοθετημένο παιδί είναι λίγο μεγαλύτερο μεταξύ 7 και 9 ετών, θα αναπτύξει καλύτερη κατανόηση της υιοθεσίας. Μπορείτε να περιμένετε να σας ρωτήσει συγκεκριμένες ερωτήσεις για τους βιολογικούς του γονείς. Κατά μια έννοια, θα προσπαθήσει να ανασκευάσει μια πιο ακριβή «ανάμνηση» της αρχικής οικογένειας, το οποίο φυσικά είναι μόνο μια φαντασίωση για τους πρώτους γονείς του και για το πώς υιοθετήθηκε.
- Αργότερα, κατά την ηλικία των 9 ως 12, όλα τα παιδιά, συμπεριλαμβανομένων και των υιοθετημένων, ανησυχούν περισσότερο για την εμφάνισή τους και την προσαρμογή τους. Το υιοθετημένο παιδί σας μπορεί να γίνει πιο περίεργο και πιο ευαίσθητο σχετικά με τις διαφορές μεταξύ των μαλλιών του και των δικών σας για παράδειγμα. Θα δείξει περισσότερο ενδιαφέρον για τους βιολογικούς του γονείς και ποια μπορεί να ήταν η αρχική του κουλτούρα. Περιμένετε πολύ περισσότερες ερωτήσεις τόσο σχετικά με τους βιολογικούς συγγενείς του, όσο και τους με τους θετούς του και το γενεαλογικό του δέντρο.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ: