Επανασυσταθείσα Οικογένεια: Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να προσαρμοστεί

Οι επανασυσταθείσες οικογένειες (οικογένειες που δημιουργούνται όταν ένας γονέας, μετά το διαζύγιο, ξαναπαντρεύεται) μπορούν να είναι επιτυχείς, αν τα μέλη της οικογένειας δουλεύουν, για να οικοδομήσουν υγιείς σχέσεις. Το προσωπικό της Κλινικής Mayo προτείνει τρόπους για να βοηθήσετε το παιδί σας να προσαρμοστεί ως μέλος μιας επανασυσταθείσας οικογένειας.

Οι σχέσεις σε μια επανασυσταθείσα οικογένεια μπορεί να είναι περίπλοκες. Όταν μια νέα επανασυσταθείσα οικογένεια σχηματίζεται, κάθε μέλος της αντιμετωπίζει μοναδικές προκλήσεις. Ωστόσο, είναι δυνατόν να οικοδομηθεί μια νέα, επιτυχημένη οικογένεια.

Αναλογιστείτε τις προκλήσεις που μπορεί να παρουσιάσει μια επανασυσταθείσα οικογένεια στο παιδί σας – και τι μπορείτε εσείς να κάνετε για να ελαττώσετε το άγχος και να προάγετε δεσμούς καθώς χτίζετε μια νέα ζωή μαζί.

Αναγνωρίστε και πενθήστε τις απώλειες.

Το παιδί σας μπορεί να αντιμετωπίζει την αγωνία ενός διαζυγίου ή του θανάτου ενός γονέα – ή πιθανόν το παιδί σας ακόμη να έχει την ελπίδα ότι εσείς και ο/η πρώην σύντροφός σας θα επανασυνδεθείτε. Το παιδί σας μπορεί επίσης να ανησυχεί ότι ο νέος γάμος και η οικογενειακή κατάσταση δε θα διαρκέσουν πολύ.

Ακούστε τους φόβους και τις ανησυχίες του παιδιού σας και επιτρέψτε στο παιδί σας να επουλώσει τις πληγές του με το δικό του ρυθμό. Μην περιμένετε ότι τα συναισθήματα του παιδιού σας θα διαλυθούν σύντομα ή σε κάποια συγκεκριμένη στιγμή – όπως την ημέρα του γάμου σας ή της μετακόμισης.

Καλλιεργήστε τις υπάρχουσες οικογενειακές σχέσεις.

Για να βοηθήσετε το παιδί σας να μη νιώθει πως κατακλύζεται από την αλλαγή, αφιερώστε χρόνο στην καλλιέργεια των οικογενειακών σχέσεων που υπήρχαν πριν τη δημιουργία της επανασυσταθείσας οικογένειας. Για παράδειγμα, σχεδιάστε κάποια ξεχωριστή δραστηριότητα ή έξοδο μόνο για εσάς και το παιδί σας.

Επίσης, θυμηθείτε πως ένα παιδί που μπαίνει σε μια νέα οικογένεια μπορεί να νιώθει διχασμένο ανάμεσα στο γονέα με τον οποίο ζει και τον άλλο γονέα. Ένα παιδί μπορεί επίσης να νιώθει ότι, αν του αρέσει η μητριά του, προδίδει τη μητέρα του. Σεβαστείτε τα συναισθήματα του παιδιού σας και προσέξτε να μην κάνετε αρνητικά σχόλια για τον άλλο γονέα – ανεξαρτήτως από τα συναισθήματά σας γι’ αυτόν.

Καλλιεργήστε τις νέες οικογενειακές σχέσεις.

Μπορεί να είναι δύσκολο για ένα παιδί να διαχειριστεί τις σχέσεις με τη μητριά ή τον πατριό ή τα νέα αδέρφια. Το παιδί σας δεν έχει κοινή οικογενειακή ιστορία με αυτά τα νέα μέλη της οικογένειας και μπορεί να έχουν διαφορετικές πεποιθήσεις και τρόπους να κάνουν τα πράγματα.

Για να βοηθήστε το παιδί σας να σχηματίσει αυτούς τους δεσμούς, μπορείτε να εντοπίσετε κοινά ενδιαφέρονται μεταξύ των μελών της επανασυσταθείσας οικογένειας. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να περάσει χρόνο γνωρίζοντας τα νέα μέλη της οικογένειας. Προσέξτε όμως να επιτρέψετε τις νέες σχέσεις να αναπτυχθούν με το δικό τους ρυθμό.

Ενθαρρύνετε το σεβασμό.

Μπορεί να χρειαστούν κάποια χρόνια για να προσαρμοστεί μια επανασυσταθείσα οικογένεια στην αρμονική συμβίωση.

Μην πιέσετε το παιδί σας ή άλλα μέλη της οικογένειας να κάνει αμέσως λειτουργικές τις σχέσεις. Αντ’ αυτού, ενθαρρύνετε όλα τα μέλη της οικογένειας να φέρονται με σεβασμό και αξιοπρέπεια.

Γνωρίζετε πότε να αναζητήσετε επιπλέον βοήθεια.

Οι περισσότερες επανασυσταθείσες οικογένειες καταφέρνουν να οικοδομήσουν σχέσεις και να επιλύσουν τα προβλήματά τους με τον καιρό. ʼλλες χρειάζονται επιπλέον βοήθεια. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ψυχιατρικής Παιδιού και Εφήβου, ένα παιδί σε μια επανασυσταθείσα οικογένεια μπορεί να ωφεληθεί μιλώντας σε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας, αν αισθάνεται:

  • Μόνο του αντιμέτωπο με τις απώλειές του.
  • Διχασμένο ανάμεσα σε δυο γονείς ή σπιτικά.
  • Αποκλεισμένο.
  • Απομονωμένο εξαιτίας αισθημάτων θυμού και ενοχής.
  • Αβέβαιο για το τι είναι σωστό.
  • Πολύ άβολα με οποιοδήποτε μέλος της αρχικής ή της επανασυσταθείσας οικογένειάς του.

Επιπλέον, η οικογενειακή θεραπεία μπορεί να βοηθήσει, αν:

  • Το παιδί επιδεικνύει θυμό ή αποστροφή προς ένα συγκεκριμένο μέλος της οικογένειας.
  • Ένα παιδί φαίνεται πως προτιμάται έναντι κάποιου άλλου.
  • Η πειθαρχία αφήνεται στην ευθύνη μόνο του βιολογικού γονέα του παιδιού, αντί να αφορά και τους δυο ενήλικες της επανασυσταθείσας οικογένειας.
  • Το παιδί κλαίει συχνά ή έχει αρχίσει να απομονώνεται.
  • Τα μέλη της οικογένειας παλεύουν να διαχειριστούν το άγχος τους και δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις αυξημένες ανάγκες του παιδιού.

Θυμηθείτε πως η δημιουργία μιας επιτυχημένης επανασυσταθείσας οικογένειας χρειάζεται χρόνο. Ενθαρρύνετε την οικογένειά σας να μάθει ο ένας τον άλλον και να αναπτύξουν νέες οικογενειακές παραδόσεις μαζί. Με τον καιρό, η νέας σας οικογένεια μπορεί να χτίσει ανθεκτικούς δεσμούς.

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ:

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/childrens-health/in-depth/stepfamilies/art-20047046