Απλοί τρόποι να βοηθήσετε το παιδί σας να επιλέξει τη σωστή καριέρα

Τα περισσότερα παιδιά δεν έχουν ιδέα τι θέλουν να κάνουν, όταν μεγαλώσουν. Για αυτό τόσο πολλά παιδιά καταλήγουν σε καριέρες που δεν τους αρέσουν. Όταν πάνε στο πανεπιστήμιο, τα πράγματα γίνονται χειρότερα, επειδή ξοδεύουν χρόνια για να πάρουν ένα πτυχίο που τελικά δε θα το χρησιμοποιήσουν.

Γιατί λοιπόν να μην τα βοηθήσουμε να ξεκαθαρίσουν τι θέλουν να κάνουν από μικρή ηλικία; Ακόμη κι αν αλλάξουν τα πλάνα τους, θα έχουν μάθει να σκέφτονται για το μέλλον. Στην πραγματικότητα, είναι πιο δύσκολο απ? ό,τι ακούγεται και για αυτό προτείνονται οι παρακάτω τρόποι να βοηθήσουμε τα παιδιά μας.

1.      Προσπαθήστε να αποκαλύψετε τα δυνατά τους σημεία.

Όλοι γνωρίζουμε ότι τα παιδιά γεννιούνται με ταλέντο σε κάποιους τομείς, τα οποία χρειάζεται να αποκαλυφθούν σύντομα. Αν το αφήσετε να συμβεί από μόνο του, μπορεί να μη βρουν ποτέ τις δυνατότητές τους μέχρι να φύγουν από το σχολείο.

Θα τους βοηθήσουν τα ταλέντα τους να αποφασίσουν ποια σταδιοδρομία να επιλέξουν; Δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε αυτό. Όμως η γνώση των ταλέντων τους δεν θα τους ωθήσει προς μια καριέρα που δεν τους αρέσει, καθώς θα τα έχουν πάντα στο νου τους. Πάντοτε γινόμαστε πιο επιτυχημένοι, όταν εκμεταλλευόμαστε τα ταλέντα μας.

2.      Αφήστε τα να δοκιμάσουν διαφορετικά πράγματα

Θα είναι αδύνατο για το παιδί μας να εξερευνήσει διάφορες καριέρες, αν το κρατάμε σε ένα προστατευμένο κενό. Πρέπει να εκτεθεί σε πολλά νέα πράγματα. Με την πάροδο των χρόνων θα ασχοληθούν με διάφορα χόμπι που θα απολαμβάνουν.

Αν είναι τυχερά, μπορεί να αναπτύξουν και κάποιο πάθος για έναν τομέα. Η μελλοντική τους καριέρα πιθανόν να περιστρέφεται γύρω από αυτόν, αν είναι δυνατόν. Απλώς πρέπει να τους επιτρέψουμε να δοκιμάσουν τα πάντα και το παιδί θα αναλάβει τα υπόλοιπα μόνο του.

3.      Βρείτε του μέντορες.

Μόλις το παιδί μας μάς πει τι θέλει να κάνει, μπορούμε να σκεφτούμε ποιον γνωρίζουμε που ακολουθεί την καριέρα αυτή. Αν θέλουν να γίνουν πυροσβέστες, μπορεί να έχουμε έναν γνωστό που να είναι πυροσβέστης. Και μπορούμε να του ζητήσουμε να εξηγήσει στο παιδί μας τη δουλειά του.

Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας έχει σημειώσει πολλές ερωτήσεις. Μπορεί ακόμη και να επισκεφθεί τον χώρο εργασίας τους. Συνήθως μπορείτε να βρείτε πολλούς επαγγελματίες και να τους φέρετε σε επαφή με το παιδί σας, εκτός αν εκείνο θέλει να ακολουθήσει μια ασυνήθιστη καριέρα.

4.      Τα παιδιά χρειάζονται φίλους που τους εμπνέουν.

Οι επαγγελματίες πάντα υποστηρίζουν ότι είμαστε ο μέσος όρος των πέντε ανθρώπων που μας περιβάλλουν. Αυτή η ρήση μπορεί να μην είναι 100% αληθής, αλλά έχει κάποια αλήθεια, αν την αναλύσουμε περισσότερο.

Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας έχει φίλους που θα τον εξυψώνουν σε όλη του τη ζωή. Όλοι γνωρίζουμε ότι είναι κακό να μπλέκουμε με το λάθος τύπο ανθρώπων.

5.      Μην τους πιέζετε να κάνουν κάτι.

Αν είστε μηχανικός αυτοκινήτων, δεν πρέπει να αγοράζετε στο παιδί σας ηλεκτρικά αυτοκίνητα για να τα διαλύσουν και να δουν πώς δουλεύουν. Μην τα πιέσετε να αγαπήσουν τη νομική, την ιατρική ή τη μηχανική, επειδή θα μπορέσουν μέσω αυτών να κερδίσουν πολλά χρήματα.

Έχετε κατά νου ότι το παιδί σας δεν είναι προέκταση του εαυτού σας, αν και αυτό κάνουν πολλοί γονείς. Τα παιδιά πρέπει να εστιάσουν μόνο στις καριέρες που τους ενδιαφέρουν, αλλιώς θα αρχίσουν να νιώθουν πιεσμένα.

 

 

Διαβάστε το άρθρο εδώ:

https://community.today.com/parentingteam/post/simple-ways-to-help-your-child-choose-the-right-career-path