- ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Μαθησιακές Δυσκολίες / Δυσλεξία:
Εάν γράφει με το αριστερό χέρι ενημερώστε τη δασκάλα για να το βοηθήσει και αυτή στο σχολείο και αφήστε το ελεύθερο να γράψει όπως θέλει.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑΣτηρίξτε το παιδί σας στο Gaming
Είναι φυσιολογικό για τα παιδιά και τους εφήβους να θέλουν να περνούν χρόνο στο gaming σε τακτική βάση. Το σημείο στο οποίο αυτό γίνεται «πάρα πολύ» εξαρτάται από το τι είναι σωστό για το κάθε παιδί και τα όρια με τα οποία νιώθει άνετα ο γονέας. Όταν αποφασίζετε το σωστό χρονικό όριο για gaming στην οικογένειά σας, είναι χρήσιμο να σκεφτείτε τα παρακάτω:
- τον βαθμό στον οποίον το gaming επιδρά πάνω στα πράγματα που είναι σημαντικά για την ευημερία του παιδιού, όπως τη σωστή διατροφή, τον επαρκή ύπνο, την παρουσία στο σχολείο, τον χρόνο εκτός σπιτιού και τις δια ζώσης συζητήσεις.
- τον βαθμό στον οποίον το gaming παρεμβαίνει στις άλλες δραστηριότητες που η οικογένειά σας θέλει να κάνει, όπως να τρώτε μαζί και να έχετε δια ζώσης συζητήσεις.
Αν το παιδί σας δυσκολεύεται να παίζει με έναν τρόπο που να αφήνει χρόνο για αυτές τις σημαντικές δραστηριότητες, είναι πιθανό να χρειάζεται τη βοήθειά σας για να θέσει υγιή όρια. Κάποια πράγματα που μπορούν να βοηθήσουν είναι:
1. Υπογράψτε οικογενειακό συμφωνητικό, το οποίο επιτρέπει σε όλα τα μέλη της οικογένειας να διαπραγματευτούν τα όρια μαζί και βοηθά τα παιδιά να νιώθουν ενδυναμωμένα δίνοντάς τους το χώρο για να εκφράσουν όσα επιθυμούν, συμπεριλαμβανομένου να ζητήσουν από τους ενήλικες να περιορίσουν το χρόνο που περνάνε στα κινητά τους.
2. Παραμείνετε σταθεροί στις συνέπειες που έχετε συμφωνήσει με το παιδί σας. Αυτό θα κάνει τα όρια πιο καθαρά και συνεπή.
3. Σκεφτείτε μαζί για το πώς να σταματούν τα παιδιά σας ένα παιχνίδι στο gaming. Μπορεί να βοηθήσει να χρησιμοποιήσετε κλεψύδρα ή χρονόμετρο για να τους θυμίσετε πόσος χρόνος τους απομένει, να χρησιμοποιήσετε χρονόμετρα μέσα στο παιχνίδι για συγκεκριμένο χρόνο παιχνιδιού, π.χ. να σταματά στο τέλος ενός συγκεκριμένου επιπέδου.
4. Σκεφτείτε μαζί για δραστηριότητες πέρα από το gaming που μπορούν να απολαύσουν. Κάποια παιδιά και έφηβοι παίζουν πολύ επειδή νιώθουν ότι αυτός είναι ένας χώρος όπου είναι αποδεκτοί, κάτι που δεν το έχουν βρει εκτός. Μιλήστε μαζί τους για ποιες άλλες διασκεδαστικές και δημιουργικές δραστηριότητες μπορούν να απολαύσουν μόνοι τους, με φίλους ή με την οικογένεια, τις οποίες μπορούν να δοκιμάσουν παράλληλα με το gaming.
5. Ρωτήστε το παιδί σας αν υπάρχει κάποιο παιχνίδι που θα ήθελαν να παίξετε μαζί. Βρίσκοντας παιχνίδια που απολαμβάνετε και οι δυο μπορεί να μετατρέψει το gaming σε ποιοτικό χρόνο που περνάτε μαζί. Ωστόσο, θυμηθείτε να σέβεστε τις επιθυμίες του παιδιού, αν δεν θέλει να παίξει μαζί σας, καθώς κάποια παιχνίδια μπορεί να τα νιώθει πολύ προσωπικά.
6. Αποφύγετε διαφωνίες όταν τα συναισθήματα είναι έντονα. Προσπαθήστε να μην αντιδράσετε ή να διαφωνήστε όταν το παιδί σας βρίσκεται σε ένταση, καθώς αυτό θα κλιμακώσει την κατάσταση. Δώστε στον εαυτό σας και στο παιδί σας την ευκαιρία να έχετε λίγο χώρο πριν μιλήσετε.
7. Ακόμη κι αν είναι δύσκολο, ξεκαθαρίστε ότι όσα κάνετε προέρχονται από ένα μέρος αγάπης και ανησυχίας. Όταν έχετε κολλήσει σε φαύλους κύκλους διαφωνιών, είναι εύκολο και για τους δυο σας να εστιάσετε στα αρνητικά. Θυμηθείτε να του θυμίσετε πως το βοηθάτε θα θέσει όρια, επειδή νοιάζεστε γι? αυτό.
8. Μιλήστε σε άλλους γονείς. Βρίσκουν κι εκείνοι το θέμα αυτό δύσκολο και τι πιστεύουν ότι μπορεί να βοηθήσει; Υπάρχουν όρια που μπορείτε μαζί να θέσετε, ώστε το παιδί σας να βιώνει τα ίδια όρια με τους φίλους του;
Είναι καλή ιδέα να θέσετε τα όρια αυτά με έναν τρόπο που ενθαρρύνει το παιδί σας να αποφεύγει το gaming για τουλάχιστον μια ώρα πριν τον ύπνο, για να το βοηθήσετε να κοιμηθεί καλά.
Πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου να παραμείνει ασφαλές, ενώ παίζει;
1. Χρησιμοποιήστε τις διαβαθμίσεις. Τα παιχνίδια έχουν διαβαθμίσεις, όπως οι ταινίες. Το Pan European GameInformation (PEGI) παρέχει λεπτομερείς διαβαθμίσεις για τις ηλικίες, ώστε να βοηθά τους γονείς να επιλέξουν το κατάλληλο παιχνίδι για το παιδί τους.
2. Μιλήστε τους για τα χρήματα. Πολλά παιχνίδια προσφέρουν την ευκαιρία αγοράς επιπλέον δυνατοτήτων, όπως όπλα, μέσα στο παιχνίδι. Αυτό περιλαμβάνει κουτιά με λάφυρα κι αυτό μπορεί να ενθαρρύνει τους παίχτες να ξοδέψουν επειδή προσφέρουν τυχαίες επιβραβεύσεις. Τα παιδιά και οι έφηβοι νιώθουν την πίεση να ξοδέψουν για να είναι στο ίδιο επίπεδο με τους άλλους παίχτες κι έτσι μπορεί να ξοδέψουν σημαντικά ποσά από τα δικά τους χρήματα ή εκείνα των γονιών τους ή ακόμα να δημιουργήσουν χρέος. Ρωτήστε το παιδί σας αν αυτό είναι κάτι που το γνωρίζουν.
3. Συμφωνήστε σε όριο εξόδων. Το όριο αυτό μπορεί να αποτελέσει μέρος της διαπραγμάτευσης για τα όρια τουgaming. Αν το παιδί σας καταλήξει να σας χρωστάει χρήματα, είναι σημαντικό να σκεφτείτε μαζί τρόπους να σας τα ξεπληρώσει, είτε με χρήματα είτε κάνοντας δουλειές στο σπίτι. Σε αντίθετη περίπτωση το διαδικτυακό χρέος μπορεί να τους φανεί «μη πραγματικό».
4. Βοηθήστε το παιδί να κατανοήσει πώς να είναι ασφαλές στο διαδίκτυο. Πολλά παιδιά παίζουν με άλλους που γνωρίζουν στο διαδίκτυο και ωφελούνται από τις νέες φιλίες και την αίσθηση της κοινότητας. Ωστόσο, αυτό μπορεί να τους θέσει σε κίνδυνο έκθεσης σε ακατάλληλο ή επιβλαβές περιεχόμενο, cyberbullyingή παρενόχλησης από πιεστικές σχέσεις. Βοηθήστε το παιδί σας να κατανοήσει τους κίνδυνους του διαδικτύου, πώς να μείνει ασφαλές και τι να κάνει αν κάτι του προκαλέσει ανησυχία ή αναστάτωση.
Είναι καλή ιδέα να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια, αν το παιδί σας:
- το βρίσκει δύσκολο και πραγματικά αναστατώνεται όταν σταματά το gaming. Μπορεί να εκφράζει θυμό, επιθετικότητα (προς το ίδιο ή άλλους), ευερεθιστικότητα και άγχος που δυσκολεύεται να το διαχειριστεί, όταν τελικά το κλείσει.
- χρησιμοποιεί ναρκωτικά για να μπορεί να συνεχίσει να παίζει.
Αν ανησυχείτε για τις συνήθειες του παιδιού σας στο gaming, ξεκινήστε αρχίζοντας μια συζήτηση για να βρείτε τι συμβαίνει και πώς αισθάνεται.