- ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Ψυχοθεραπεία παιδιών και εφήβων:
Η θεραπεία του παιδιού καλύπτεται από το απόρρητο ώστε το παιδί να νιώθει ότι μπορεί να εκφραστεί ελεύθερα.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑΤο δράμα στις παιδικές φιλίες
Δυστυχώς το κοινωνικό δράμα ξεκινά από νωρίς, χωρίς προειδοποίηση. Υπάρχουν κλίκες, ομάδες φίλων, άγραφοι κανόνες και προσδοκίες σχετικά με το ποιος μπορεί να πει τι σε ποιον. Ως γονείς, έχετε το δικαίωμα να ανησυχείτε. Μερικές φορές αυτές οι ομάδες καταλήγουν να ασκούν εκφοβισμό σε άλλους ή να κάνουν κάποια παιδιά να νιώθουν αποκλεισμένα. Η είσοδος στον κόσμο του δράματος ανάμεσα σε φίλους των παιδιών μπορεί να είναι ζήτημα περίπλοκο για τους γονείς. Το άρθρο αυτό παραθέτει μια λίστα με το τι να κάνετε και τι να μην κάνετε, για να δουλέψετε μαζί με το παιδί σας ώστε να μπορέσει να διαχειριστεί τον κοινωνικό κόσμο.
Βοηθώντας το παιδί σας με το δράμα ανάμεσα σε φίλους
Τι να κάνετε
- Ακούστε: Αυτό σημαίνει ότι δίνετε την απερίσπαστη προσοχή σας στο παιδί χωρίς απάντηση. Δώστε οπτικά σημάδια ότι ακούτε, όπως να νεύσετε με το κεφάλι σας ή να δείχνετε σύγχυση. Χρησιμοποιήστε λεκτικές φράσεις επίσης, όπως «χμμμ?» ή «κατάλαβα» ή «ουάου».
- Θέστε ερωτήσεις: Οι ερωτήσεις αυτές πρέπει να είναι ανοιχτές και διερευνητικές, ώστε να σας βοηθήσουν να μάθετε περισσότερα για την κατάσταση. «Πώς ένιωσες ότι το είπε αυτό;» ή «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι μπόρεσες να μείνεις στην τάξη αφού είχε συμβεί αυτό!» ή «Πόσο λυπηρό που η καλύτερή σου φίλη είπε αυτό το πράγμα!»
- Ρωτήστε πώς μπορείτε να βοηθήσετε: Αντί να παρέμβετε με μια πρόταση ή να σηκώσετε το τηλέφωνο και να «διορθώσετε» την κατάσταση, ρωτήστε το παιδί σας τι χρειάζεται από εσάς. Για παράδειγμα «Θέλεις να ακούσεις τι σκέφτομαι;» ή «Χρειάζεσαι βοήθεια για να βρεις μια λύση;»
- Σκεφτείτε μαζί: Αν το παιδί σας θέλει να βρει μια λύση, δουλέψτε μαζί για να τη βρείτε, αντί να του επιβάλετε αυτό το οποίο πιστεύετε ότι είναι το καλύτερο. Δραματοποιήστε διαφορετικά σενάρια και βοηθήστε το παιδί σας να βρει ένα με το οποίο νιώθει άνετα να δοκιμάσει.
- Κρατήστε τη συζήτηση ανοιχτή: Οι φιλίες αλλάζουν γρήγορα και το παιδί σας θα χρειάζεται να συζητά συχνά. Ενθαρρύνετε την ανοιχτή επικοινωνία στο μέλλον, ολοκληρώνοντας τη συζήτηση με «αν ποτέ θες να μιλήσεις περισσότερο όπως κάναμε τώρα, είμαι εδώ για εσένα».
- Μιλήστε τακτικά για τις φιλίες: Βρείτε τρόπους να χρησιμοποιήσετε βιβλία, σειρές και παραδείγματα από τη δική σας ζωή για το πώς να είναι καλός φίλος, πώς να υπερασπίζεται τα θύματα εκφοβισμού ή πώς να έχει αυτοπεποίθηση όταν αντιμετωπίζει πίεση από την ομάδα.
Τι να μην κάνετε
- Μην λύσετε το πρόβλημα μόνοι σας: Μπορεί να φαίνεται πιο εύκολο να παρέμβετε και να λύσετε το πρόβλημα για το παιδί σας. Ωστόσο, η λύση σας μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να σκεφτεί μαζί σας, να δοκιμάσει σενάρια και τελικά να χειριστεί μόνο του το πρόβλημα.
- Μην πιέσετε το παιδί σας να παραμείνει φίλος με κάποια παιδιά ή να αλλάξει φίλους: Μιλήστε για τα υπέρ και τα κατά της παραμονής σε μια συγκεκριμένη ομάδα φίλων. Μιλήστε για τις ποιότητες υγιών, καλώ φιλιών. Αυτή είναι μια σπουδαία ευκαιρία μάθησης για το παιδί σας.
- Μην υποθέσετε ότι το παιδί σας είναι το θύμα: Το παιδί σας μπορεί να παρουσιάζεται ως το θύμα εκφοβισμού, όμως μπορεί να υπάρχουν και άλλα στοιχεία στην ιστορία. Χρησιμοποιήστε δραματοποίηση για να βοηθήσετε το παιδί σας να πει την υπόλοιπη ιστορία «ΟΚ, τι έκανε ο Γιώργος αφού του πήρες το μολύβι;»
- Μην αγνοήσετε σχόλια που πληγώνουν: Αν το παιδί σας σάς πει για κάτι που το πλήγωσε, μην το απαξιώσετε ή του πείτε ότι δεν είναι τίποτα. Δεν χρειάζεται να εμμείνετε σε αυτό, αλλά δείξτε συμπόνια και μετά στρέψτε τη συζήτηση σε κάτι θετικό για το παιδί σας.
- Μην επιτρέψετε εκφοβισμό: Αν γνωρίζετε ή υποψιάζεστε ότι το παιδί σας ή οι φίλοι του ασκούν εκφοβισμό σε άλλα παιδιά, μιλήστε. Μιλήστε με το παιδί σας για τον εκφοβισμό και εξερευνήστε πώς μπορεί να νιώθει το άλλο παιδί. Ενθαρρύνετε το παιδί να επανορθώσει και να συμφιλιωθεί με το παιδί αυτό.
Μπορεί να μην είστε ποτέ ικανοί να παραμείνετε ενήμεροι για το ποιος αρέσει τώρα στην Ελένη ή να καταλάβετε γιατί ο Κώστας στραβοκοίταξε τον Γιάννη την ώρα της γυμναστικής και αυτό είναι εντάξει. Το σημαντικό είναι ότι το παιδί σας γνωρίζει ότι μπορεί να βασίζεται σε εσάς για να το βοηθήσετε να διαχειριστεί το δράμα και να νιώσει αυτοπεποίθηση στη μέση ενός αέναου κοινωνικού δράματος.
Πηγή:
https://imperfectfamilies.com/your-childs-friendship-drama-dos-and-donts-for-parents/