Συνήθεις Ερωτήσεις

  • Από τι προκαλείται ο αυτισμός;

    Ακόμα δεν έχει βρεθεί σαφής οργανική αιτία του αυτισμού. Φαίνεται ότι εμπλέκονται πολλοί παράγοντες, γενετικοί και νευρολογικοί ενώ δεν φαίνεται να παίζει ρόλο ο τρόπος ανατροφής των παιδιών και η στάση των γονέων. Είναι μία εξελικτική διαταραχή, η οποία παρουσιάζει δυσλειτουργίες του κεντρικού νευρικού συστήματος.
  • Πως εξελίσσεται ένα παιδί με διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή;

    Η πρόγνωση της πορείας ενός παιδιού στο αυτιστικό φάσμα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Όμως η εμφάνιση λόγου σε προσχολική ηλικία, το σχετικά καλό νοητικό δυναμικό αλλά και η κατάλληλη και έγκαιρη θεραπευτική παρέμβαση είναι βασικά στοιχεία για καλύτερη πρόγνωση. Μην ξεχνάτε ότι ένα παιδί μπορεί να εξελίσσεται και να μαθαίνει μέχρι τα 20.
  • Έχουν τα παιδιά με αυτισμό ιδιαίτερες ικανότητες;

    Η ύπαρξη ιδιαίτερων ικανοτήτων είναι ένα θέμα το οποίο έχει συζητηθεί πολύ γύρω από τον αυτισμό. Στην πραγματικότητα είναι σπάνιες οι περιπτώσεις όπου τα παιδιά παρουσιάζουν ιδιαίτερες ικανότητες, ενώ τα περισσότερα έχουν ελαφρά νοητική στέρηση. Αυτό που όμως είναι αλήθεια είναι ότι μπορεί να έχουν αναπτύξει ορισμένες δεξιότητες πολύ περισσότερο από κάποιες άλλες. Για παράδειγμα,  ένα παιδί προσχολικής ηλικίας μπορεί να μην έχει αναπτύξει λόγο αλλά να είναι σε θέση να συναρμολογεί παζλ 100 κομματιών. Αυτές οι ικανότητες μπορούν να αξιοποιηθούν δημιουργικά, από το θεραπευτικό πλαίσιο, και να αποτελέσουν «νησίδες ασφαλείας» για την εξέλιξη του παιδιού.

  • Πως μπορώ να βοηθήσω εγώ το παιδί μου;

    Είναι πολύ καλό οι γονείς να θέλουν να εμπλακούν ενεργά στη θεραπευτική διαδικασία. Σε πολλές περιπτώσεις αυτό ενδείκνυται αλλά σε κάποιες άλλες όχι. Το πρωταρχικό μέλημα των γονέων θα πρέπει να είναι να εξασφαλίσουν ένα ήρεμο και χαρούμενο περιβάλλον στα παιδιά τους, να επιλέξουν το θεραπευτικό πλαίσιο και στη συνέχεια μπορούν να λειτουργήσουν και ως συν-θεραπευτές. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα του παιδιού ίσως χρειαστεί κάποια μορφή «εκπαίδευσης»/συμβουλευτικής. Ρωτήστε τους θεραπευτές τι μπορείτε να κάνετε στο σπίτι, παρακολουθείστε τη θεραπευτική διαδικασία, όπου αυτό είναι εφικτό, και συζητήστε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε.
  • Είναι απαραίτητη η φαρμακευτική αγωγή;

    Η φαρμακευτική αγωγή, εφόσον έχει προταθεί από τους θεράποντες ιατρούς,  λειτουργεί πολύ συχνά βοηθητικά στη θεραπευτική διαδικασία. Τα φάρμακα μπορούν να μειώσουν συμπεριφορές οι οποίες εμποδίζουν την εκπαίδευση του παιδιού ή την ομαλοποίηση της καθημερινής ζωής. Τέτοιες συμπεριφορές είναι η υπερδιέγερση, οι διαταραχές στον ύπνο, οι έντονες στερεοτυπίες και κυρίως οι αυτοτραυματικές συμπεριφορές και οι εκρήξεις θυμού. Εάν συνυπάρχουν και άλλες οργανικές διαταραχές, όπως η επιληψία, τότε η φαρμακοθεραπεία είναι απαραίτητη. Θυμηθείτε ότι τα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν τη συνεργασία του παιδιού, τη συγκέντρωσή του, να μειώσουν κινδύνους από τις αυτοτραυματικές συμπεριφορές και συνεπώς να επιταχύνουν την απόκτηση δεξιοτήτων.

  • Πως θα πρέπει να διαχειριστούμε τα αδέρφια;

    Τα αδέρφια όπως και οι γονείς θα πρέπει να κατανοήσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένα παιδί στο αυτιστικό φάσμα. Μπορείτε να ενημερώσετε, με τη συνεργασία ενός ειδικού, το αδερφάκι για το τι ακριβώς συμβαίνει. Αυτό θα το βοηθήσει αναφορικά με συναισθήματα ενοχής, θλίψης αλλά και θυμού που ενδεχομένως να βιώνει. ʼλλες φορές μπορεί να απαιτείται το παιδί να λάβει κάποια μορφή υποστηρικτικής θεραπείας ώστε να διαχειριστεί τα συναισθήματά του. Μην ξεχνάτε ότι το «υγιές» παιδί έχει και αυτό ανάγκη από προσοχή, φροντίδα και στήριξη και είναι πολύ σημαντικό να μην το «επιβαρύνουμε» με ευθύνες.