Καλύτερος γραφικός χαρακτήρας


Ο δυσανάγνωστος γραφικός χαρακτήρας ακολουθεί πολλούς μαθητές τόσο στην εφηβεία τους όσο και στην ενήλικη ζωή τους, δυσχεραίνοντας την επικοινωνία τους μέσω του γραπτού λόγου. Σύμφωνα με τη National Adult Literacy Agency της Ιρλανδίας, ο γραφικός χαρακτήρας μπορεί να δουλευτεί ακόμη και από εφήβους ή ενήλικες.

Ποιος είναι ο καλός γραφικός χαρακτήρας;

Δεν έχει σημασία αν κάνεις μικρά ή μεγάλα γράμματα, στρογγυλά ή μη. Κάθε γραφικός χαρακτήρας είναι καλός, αρκεί τα γράμματα να είναι ξεκάθαρα σχηματισμένα, με κενά και πάνω στη γραμμή.

Βελτιώνοντας το γραφικό χαρακτήρα

Πρώτα απ’ όλα κοίταξε τι σου αρέσει στο γραφικό σου χαρακτήρα. Έπειτα αποφάσισε τι χρειάζεται να αλλάξεις, για να τον κάνεις πιο ευανάγνωστο. Οι τρεις συμβουλές που πρέπει να ακολουθήσεις είναι:

1. Χρησιμοποίησε τα σωστά εργαλεία – ένα καλό στυλό ή μολύβι και χαρτί με γραμμές.

2. Δούλεψε ένα πρόβλημα τη φορά. Μην προσπαθήσεις να διορθώσεις τα πάντα με τη μια.

3. Εξάσκηση, εξάσκηση, εξάσκηση. Όσο περισσότερο γράφεις, τόσο καλύτερος θα γίνεσαι.

Προθέρμανση

Πριν ξεκινήσεις να γράφεις, αναρωτήσου:

  • Έχω ένα τραπέζι/ σταθερή επιφάνεια για να γράψω πάνω της;
  • Μπορώ να ακουμπήσω τα χέρια μου εύκολα πάνω στο τραπέζι;
  • Μπορώ να ακουμπήσω τα πόδια στο πάτωμα;
  • Είναι η καρέκλα μου άνετη;
  • Έχω αρκετό φως;
  • Έχω αρκετό χώρο;
  • Πόσο χρόνο έχω;

Επιλέγοντας στυλό

Ένα στυλό με χοντρό κορμό ή με μαλακό πιάσιμο είναι ευκολότερο να κρατηθεί και μπορεί να είναι πιο άνετο στη γραφή. Τα φανταχτερά ή πολύ λεπτά στυλό μπορεί να γλιστρούν και να προκαλέσουν πόνο στους μύες του χεριού.

Είσαι αριστερόχειρας;

Περίπου το 7% των ανθρώπων είναι αριστερόχειρες.

Όλοι πρέπει να γράφουμε με το χέρι που προτιμούμε.

Κράτα το στυλό λίγο πιο ψηλά, ώστε να βλέπεις τι γράφεις. Κράτα το τουλάχιστον 2 εκατοστά μακριά από τη μύτη του στυλό.

Στρέψε τη σελίδα στα δεξιά.

Μη χρησιμοποιείς τετράδια σπιράλ.

Σιγουρέψου ότι έχεις αρκετό χώρο στα αριστερά για να κινείς το χέρι σου καθώς γράφεις.

Εξάσκηση

Χρειάζεται εξάσκηση για να βελτιωθεί η εικόνα του γραπτού. Όσο παιδικό κι αν φαίνεται, είναι απαραίτητο να εξασκηθείς στη γραφή των μεμονωμένων γραμμάτων, ώστε η εξάσκηση να έχει απαγκιστρωθεί από την παραγωγή ιδεών ή την πίεση χρόνου.

Το ίδιο μπορείς να κάνεις και για τις πιο κοινές λέξεις της ελληνικής γλώσσας (και, το, του, να, της, η, που, την, με, από, για, τα, ο, των, είναι, δεν, τη, σε, οι, τον, στο, θα, τους, στην, τις, ότι, κλπ), ώστε η γραφή τους, όποτε απαντώνται στο γραπτό σου κείμενο, να είναι ακριβής και γρήγορη. Σημαντικό επίσης είναι να εξασκηθείς και στη γραφή του ονόματός σου.

Χρησιμοποίησε κάθε ευκαιρία για να γράψεις. Αφιέρωσε, λόγου χάρη, λίγα λεπτά για να γράψεις μια ευανάγνωστη λίστα για το σούπερ μάρκετ, αριθμούς τηλεφώνου ή ημερομηνίες.

Προβλήματα

Κάποια από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα είναι:

Απώλεια ορμής

Συχνά ο γραφικός χαρακτήρας ξεκινά καλά και «χαλάει» καθώς γράφεις. Αυτό πιθανόν να συμβαίνει επειδή το χέρι κουράζεται ή μουδιάζει. Για να λύσεις αυτό το πρόβλημα:

Μη γράφεις πολλή ώρα κάθε φορά.

Κάνε συχνά διαλείμματα.

Η τακτική γραφή θα κάνει το χέρι σου δυνατότερο και με εξάσκηση θα μπορείς να γράφεις για περισσότερη ώρα χωρίς να κουράζεσαι.

Προβληματικά γράμματα

Κάποια γράμματα μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση αν δεν είναι προσεκτικά σχηματισμένα. Έλεγξε το γραφικό σου χαρακτήρα για να εντοπίσεις τέτοια γράμματα.

Παρατήρησε σε κάποιο βιβλίο το ορθά σχηματισμένο γράμμα. Προσπάθησε να γράψεις το γράμμα με το νέο τρόπο, πρώτα μόνο του και μετά μέσα σε λέξεις.

Όσο περισσότερο εξασκείσαι σε αυτό, τόσο πιο εύκολο θα γίνεται.

Κενά

Τα σωστά κενά είναι σημαντικό κομμάτι της γραφής. Τα πολύ μικρά κενά μεταξύ των γραμμάτων ή των λέξεων μπορεί να κάνουν το γραπτό δυσανάγνωστο.

Αν πιστεύεις ότι το γράψιμό σου είναι στριμωγμένο, δοκίμασε να το «απλώσεις», για να δεις αν γίνεται πιο ευανάγνωστο. Αρχικά αυτό θα σε καθυστερεί, αλλά με την εξάσκηση θα γίνει ευκολότερο. Ως οδηγό, έχε κατά νου ότι τα κενά μεταξύ των λέξεων πρέπει να είναι περίπου όσο το πλάτος του στυλό. Σε ό,τι αφορά το κενό μεταξύ των γραμμάτων, τα γράμματα δεν πρέπει να ακουμπούν μεταξύ τους.

Μέγεθος γραμμάτων

Κάποιοι γράφουν όλα τα γράμματα στο ίδιο μέγεθος, ανεξαρτήτως αν είναι πεζά ή κεφαλαία. Θυμήσου να ξεκινάς κάθε πρόταση με κεφαλαίο και να την τελειώνεις με τελεία.

Γραμμή

Σιγουρέψου ότι τα γράμματα «κάθονται» πάνω στη γραμμή. Θυμήσου ότι όλα τα γράμματα «κάθονται» στη γραμμή, εκτός από τα γ,ζ,μ,ξ,ρ,φ,χ,ψ που κατεβαίνουν κάτω από τη γραμμή. Η γραφή πάνω στη γραμμή είναι πιο εύκολη αν γράφεις πιο αργά.

Λάθη

Όλοι κάνουμε λάθη! Αν κάνεις λάθος καθώς γράφεις:

Χρησιμοποίησε διορθωτικό (υγρό ή ταινία), αν έχεις.

Κοίτα το σχήμα του γράμματος και δες αν μπορεί να αλλάξει εύκολα, π.χ. ένα «ο» εύκολα γίνεται «α» ή ένα «π» γίνεται «φ».

Μη γράφεις πάνω από τα γράμματα αν το σχήμα τους διαφέρει, π.χ. το «ψ» πάνω από το «ξ».

Αν δεν μπορείς να ξεκινήσεις από την αρχή, βάλε σε παρένθεση το λάθος και διάγραψέ το. Αυτό δείχνει πιο τακτικό από το μουτζούρωμα της λέξης.



Ολόκληρο το εγχειρίδιο της National Adult Literacy Agency της Ιρλανδίας βρίσκεται εδώ

https://www.nala.ie/resources/better-handwriting-adults