Πώς να ζητήσετε συγγνώμη από το παιδί σας

Όλοι κάνουμε λάθη και χρειάζεται να διδάξουμε τα παιδιά μας – μέσα από τη δική μας εμπειρία – πώς να αναλαμβάνουν την ευθύνη του σφάλματός τους, ακόμη και αν αυτό μας προκαλεί ντροπή. Ο ιστότοπος Positive Parenting Solutions απαριθμεί τα 7 βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε όταν ζητάτε συγγνώμη από τα παιδιά σας, ενώ το πιο σημαντικό είναι να παραμείνετε ήρεμοι και να είστε ειλικρινείς.

1.      Αναλάβετε την ευθύνη των συναισθημάτων σας. Είναι αποδεκτό να θυμώνετε και είναι αποδεκτό να εκνευρίζεστε μερικές φορές – αυτό άλλωστε λέμε στα παιδιά μας συνέχεια. Απλώς θυμηθείτε πως η αντίδρασή μας στα συναισθήματα αυτά δεν είναι πάντοτε σωστή. Δεν είναι εντάξει να φωνάζετε ή να κοπανάτε τις πόρτες. Τα παιδιά σας παρακολουθούν – οπότε μην αντιδράτε με τρόπο που δε θα θέλατε εκείνα να μιμηθούν.

2.      Συνδέστε το συναίσθημα με την πράξη. Εξηγήστε γιατί αισθανθήκατε έτσι, ενώ ζητάτε συγγνώμη. Τι συνέβη και προκάλεσε αυτή σας την αντίδραση; Ωστόσο, μην το χρησιμοποιήστε αυτό σαν μια ευκαιρία να κατηγορήσετε τα παιδιά («Συγγνώμη που σας φώναξα, αλλά δε θα είχα χτυπήσει το πόδι μου, αν είχατε μαζέψει τα αυτοκινητάκια σας από το πάτωμα.»)

3.      Ζητήστε συγγνώμη για τη συμπεριφορά σας. Αναγνωρίστε ποια πράξη σας ήταν λανθασμένη και εξηγήστε γιατί. Τα παιδιά σας θα μάθουν πως δεν μπορούν ούτε εκείνα να συμπεριφέρονται με τον τρόπο αυτό.

4.      Αναγνωρίστε τα συναισθήματα των παιδιών σας. Δείξτε τους ότι κατανοείτε πως πληγώθηκαν ή φοβήθηκαν. Αν η πράξη σας πυροδοτήθηκε από κάτι που έκαναν ή δεν έκαναν τα παιδιά σας, βεβαιωθείτε ότι γνωρίζουν πως η αγάπη σας δε βασίζεται στην από μέρους τους ικανοποίηση των προσδοκιών σας.

5.      Μοιραστείτε μαζί τους πώς σκοπεύετε να αποφύγετε την κατάσταση αυτή στο μέλλον. Αυτή είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να διδάξετε τα παιδιά σας πώς να μαθαίνουν από τα λάθη τους και να βελτιώνουν τον εαυτό τους. Γίνετε συγκεκριμένοι στον στόχο σας.

6.      Ζητήστε συγγνώμη. Αυτό μπορεί να είναι και ένα απλό «μπορείτε να με συγχωρήσετε;»

7.      Εστιάστε στην επανόρθωση και στις λύσεις. Προσφερθείτε να συζητήσετε και να βρείτε από κοινού λύσεις για το θέμα που προέκυψε.

Βάλτε όλα αυτά τα βήματα μαζί και έχετε μια συγγνώμη που μοιάζει κάπως έτσι:

Θύμωσα όταν δεν ήσασταν έτοιμοι στην ώρα σας για το σχολείο, αλλά δεν ήταν σωστό που εξέφρασα το θυμό μου φωνάζοντάς σας. Συγγνώμη που σας φώναξα. Είμαι σίγουρη πως ήταν τρομακτικό για σας. Χρειάζεται να προσπαθήσω περισσότερο να χρησιμοποιώ την ήρεμη φωνή μου, θα βάζω πολύχρωμα σημειωματάκια σε διάφορα σημεία του σπιτιού για να το θυμάμαι. Μπορείτε να με συγχωρήσετε; Θα ήθελα να συζητήσουμε πώς μπορούμε να διορθώσουμε αυτό το πρόβλημα και να προχωρήσουμε παραπέρα.

Θυμηθείτε, το να ζητάμε συγγνώμη από τα παιδιά μας όταν κάνουμε λάθη, όσο δύσκολο κι αν είναι μερικές φορές, βοηθάει τα παιδιά να αναγνωρίζουν τα δικά τους ελλείμματα και να ζητούν συγγνώμη. Επίσης τους δείχνει πως είναι εντάξει να κάνουμε λάθη.

Τα παιδιά που δε βιώνουν πολλή αποτυχία δυσκολεύονται να γνωρίζουν τι να κάνουν όταν προκύπτουν προβλήματα – δεν έχουν την αυτοπεποίθηση να πάρουν ρίσκα, δε θα αντιμετωπίσουν με θάρρος και κατά μέτωπο τα προβλήματα. Μακροπρόθεσμα, το να κάνουμε λάθη και να μαθαίνουμε από αυτά δίνει στα παιδιά μας περισσότερη αυτοπεποίθηση και ανθεκτικότητα. Και ένας τρόπος που μπορούν να μάθουν είναι παρακολουθώντας τους γονείς να αναλαμβάνουν την ευθύνη για τα δικά τους λάθη και να μαθαίνουν από αυτά.

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ:

https://www.positiveparentingsolutions.com/parenting/apologizing-to-your-child