Μεγαλώνοντας ένα μωρό την εποχή της πανδημίας

Όλα τα μωρά κλαίνε. Τα περισσότερα παιδιά κλαίνε πολύ από την ηλικία των δυο εβδομάδων έως την ηλικία των δυο μηνών. Κάποια κλαίνε περισσότερο από άλλα, ενώ άλλα κλαίνε για περισσότερη ώρα από άλλα. Για πολλούς νέους γονείς, το κλάμα είναι μια από τις πιο αγχωτικές όψεις του μεγαλώματος ενός νεογέννητου μωρού.

Συνήθως, οι νέοι γονείς μπορούν να αναζητήσουν κοινωνική στήριξη ή εξωτερική βοήθεια ? αλλά τι συμβαίνει τώρα, όταν είμαστε όλοι περιορισμένοι στις κινήσεις και τις επαφές μας; Τι συμβαίνει όταν οι παππούδες δεν μπορούν να έρθουν στο σπίτι να βοηθήσουν ή όταν οι φίλοι δεν μπορούν να περάσουν για έναν καφέ; Τι συμβαίνει όταν οι οικογένειες έρχονται ξαφνικά αντιμέτωπες με αιφνίδιες απώλειες εργασίας,  με απώλεια βρεφονηπιακών σταθμών και με άλλους περιορισμούς ως αποτέλεσμα της πανδημίας COVID-19; Ο παιδίατρος Robert Sege,MD, PhD, FAAP προτείνει τα ακόλουθα:

  • Δοκιμάστε όλα τα ηρεμιστικά τρικ. Τα μωρά που κλαίνε θέλουν να τα ηρεμήσουν. Μπορεί να χρειαστεί να προσπαθήστε διάφορα πράγματα, ξανά και ξανά, πριν ηρεμήσουν. Προσπαθήστε να τα πάρετε αγκαλιά, να τα ταΐσετε, να τα λικνίσετε, να τους τραγουδήσετε. Αν αυτά δεν λειτουργήσουν, αφήστε το μωρό κάτω και κάντε ένα διάλειμμα. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας βρίσκεται σε ασφαλές περιβάλλον (ξαπλωμένο σε σταθερή επιφάνεια μακριά από κουβέρτες, μαξιλάρια και άλλα σκεπάσματα).
  • Δώστε προσοχή στις δικές σας ανάγκες. Η πρόκληση για τις καινούριες μητέρες σίγουρα μπορεί να φαίνεται σαρωτική. Ξεκουραστείτε όσο πιο συχνά μπορείτε ? προσπαθήστε να κοιμάστε όποτε κοιμάται το μωρό. Ακούστε τη μουσική σας, τηλεφωνήστε σε έναν φίλο σας, πιείτε μια κούπα τσάι ή απλώς χαλαρώστε.
  • Συνδεθείτε με άλλους. Η κοινωνική αποστασιοποίηση την περίοδο της πανδημίας μπορεί να οδηγεί σε απομόνωση. Δοκιμάστε βιντεοκλήσεις ή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να παραμείνετε σε επαφή. Αν είστε φίλος ή συγγενής που δέχεται ένα τέτοιο τηλεφώνημα, ακούστε πρώτα πριν προσφέρετε συμβουλές. Σκεφτείτε ότι βρίσκεστε μαζί με τον νέο γονέα, σκεφτείτε ότι έχουν γείρει στον ώμο σας και ότι τους προσφέρετε στήριξη χωρίς λόγια. Έχοντας την εικόνα αυτή στο μυαλό σας μπορεί να σας βοηθήσει να παρέχετε την κοινωνική στήριξη που όλοι οι νέοι γονείς χρειάζονται.
  • Χρησιμοποιήστε τους «βοηθούς» σας. Ενθαρρύνετε τα μεγαλύτερα παιδιά σας να συνεισφέρουν ως οι ξεχωριστοί βοηθοί σας, ώστε να μπορούν να βοηθούν με τρόπο αναπτυξιακά κατάλληλο για την ηλικία τους.
  • Αναζητήστε βοήθεια. Η κατάθλιψη είναι πολύ κοινή ψυχική νόσος. Αν έχετε ιστορικό κατάθλιψης πριν τη γέννηση του παιδιού σας, μπορεί να βρίσκεστε σε υψηλότερο κίνδυνο για επιλόχεια κατάθλιψη. Μιλήστε με κάποιον ειδικό νωρίτερα παρά καθυστερημένα για να σας βοηθήσει να προβλέψετε αυτήν τη δυνητική κατάσταση. Πολλοί γιατροί, νοσηλευτές και επαγγελματίες ψυχικής υγείας παρέχουν «επισκέψεις» μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών και είναι δυνατόν να σας βοηθήσουν μέσω κάμερας ή τηλεφώνου.
  • Επικοινωνήστε. Αν είστε φίλος, συγγενής ή γείτονας μιας οικογένειας με νεογνό, αύτη είναι η στιγμή να επικοινωνήστε. Σκεφτείτε τους τρόπους που μπορείτε να βοηθήσετε. Εκτός από την κοινωνική στήριξη, μπορείτε να αγοράσετε πάνες ή άλλες προμήθειες για το μωρό; Μπορείτε να πάτε κάποια τρόφιμα ή κεράσματα για τα αδερφάκια ή τους ενήλικες; Μπορείτε να ασφάλεια να πάτε τα μεγαλύτερα παιδιά μια βόλτα στην παιδική χαρά; Ίσως να μπορούν να έρθουν μαζί σας, όταν πάτε βόλτα το σκύλο.
  • Βοηθήστε έναν συνάδελφο. Αν είστε συνάδελφος κάποιου γονέα που επιστρέφει στη δουλειά (ειδικά κατά τη διάρκεια της κοινωνικής αποστασιοποίησης) μετά από άδεια λοχείας, να είστε ευγενικός και υποστηρικτικός. Αν δείτε ή ακούσετε το μωρό στην κλήση, πείτε γειά!
  • Ο παιδίατρός σας είναι εδώ για να βοηθήσει. Ποτέ μη διστάσετε να ζητήσετε τη συμβουλή του. Ο παιδίατρός σας είναι μια άριστη πηγή για σας, ώστε να κατανοήσετε τις ανάγκες του μωρού και τις δικές σας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με την επιλόχεια κατάθλιψη.

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ:

https://www.healthychildren.org/English/health-issues/conditions/COVID-19/Pages/Tips-for-Coping-with-a-New-Baby-During-COVID-19.aspx