Συνήθεις Ερωτήσεις

  • Τι προβλήματα συνήθως αντιμετωπίζουν τα παιδιά;

    Τα παιδιά μπορεί να αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα με αυτά των ενηλίκων.  Έρευνες δείχνουν ότι τα τελευταία χρόνια το 15% των μαθητών υποφέρει από άγχος, ενώ 1 στα 5 παιδιά έχει συναισθηματικές δυσκολίες. Γενικά τα ποσοστά συχνότητας ψυχικών διαταραχών στα παιδιά είναι ίδια με αυτά των ενηλίκων. Τα πιο συνήθη προβλήματα είναι αυτά των ανάρμοστων, επιθετικών και εναντιωματικών συμπεριφορών, το άγχος, η κατάθλιψη, δυσκολίες κοινωνικοποίησης, πένθος και απώλειες, και διαταραχές πρόσληψης τροφής και χρήσης ουσιών.
  • Πως γίνεται η ψυχοθεραπεία του παιδιού;

    Τα παιδιά όσο μικρότερα είναι τόσο πιο δύσκολο είναι να εκφράσουν λεκτικά τις δυσκολίες τους. Γι’ αυτό το λόγο η ψυχοθεραπεία των παιδιών χρησιμοποιεί και άλλα μέσα στη θεραπευτική διαδικασία εκτός από τη «δια λόγου» θεραπεία. Τα παιδιά ζωγραφίζουν, παίζουν, πλάθουν, συζητάνε, διαβάζουν και κάνουν διάφορες δραστηριότητες μέσα από τις οποίες εκφράζουν και επεξεργάζονται τις σκέψεις τους και τα συναισθήματά τους.
  • Πως θα εξηγήσω στο παιδί ότι πάμε σε κάποιο ψυχολόγο;

    Το παιδί είναι καλό να γνωρίζει που πάει και για ποιο λόγο. Είναι λοιπόν, σκόπιμο να το έχετε προετοιμάσει λέγοντάς του ότι όλοι οι άνθρωποι νιώθουν κάποιες στιγμές άσχημα συναισθήματα και δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες τους. Όταν αυτές οι δυσκολίες όμως αρχίζουν να γίνονται εμπόδιο στην καθημερινή μας ζωή τότε είναι καλό όλοι να απευθυνόμαστε σε κάποιον ειδικό που μπορεί να μας βοηθήσει.