Μεγαλώνοντας ένα εσωστρεφές παιδί σε έναν εξωστρεφή κόσμο

Ζούμε σε μία κοινωνία στραμμένη προς την εξωστρέφεια. Ας αναλογιστούμε αυτό: στο σχολείο ωθούμε τα παιδιά στη συμμετοχή στην τάξη, στο χώρο εργασίας ενθαρρύνεται η δικτύωση για την τρέχουσα δουλειά αλλά και για τυχόν μελλοντικές και στην κοινωνία προωθούνται συνήθειες όπως η ψιλοκουβέντα. Στο δυτικό τρόπο ζωής αξία δίνεται στους γενναίους και τους αγελαίους και όσο πιο ομιλητικός είναι κάποιος τόσο περισσότερο εκπέμπει αυτοπεποίθηση και τόσο περισσότερη προσοχή λαμβάνει.


Υπολογίζεται ότι οι εσωστρεφείς αποτελούν τουλάχιστον το 50% του πληθυσμού όμως παρόλα αυτά οι γονείς και ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας πιστεύουν ότι το να είναι κάποιος εσωστρεφής είναι περίεργο. Τείνουμε να πιστεύουμε ότι τα παιδιά πρέπει να είναι κοινωνικά και εξωστρεφή και, αν είναι πιο ήσυχα από τους φίλους τους, ανησυχούμε ότι κάτι συμβαίνει. Θέλουμε τα παιδιά μας να έχουν μεγάλες ομάδες φίλων, να περιλαμβάνονται σε δραστηριότητες με άλλα παιδιά επειδή πιστεύουμε πως αυτό είναι το "φυσιολογικό" και έτσι θα έπρεπε να είναι ένα επιτυχημένο παιδί. Δεν θέλουμε το παιδί μας να είναι ο περίεργος μοναχικός που του αρέσει να περνάει το χρόνο μόνος του, επειδή αυτό αντανακλά άσχημα στις γονεϊκές μας δεξιότητες.

Έτσι αν τα παιδιά μας τυγχάνουν εσωστρεφή, τρέχουμε πανικόβλητοι προσπαθώντας να δώσουμε ώθηση στην κοινωνική τους ζωή. Κανονίζουμε ραντεβού για παιχνίδι, αν είναι νήπια, επιμένουμε να προσκαλέσουν τους φίλους τους και τους συμμαθητές τους, αν πρόκειται για εφήβους, και τους πιέζουμε να συμμετέχουν σε διάφορες ομάδες και δραστηριότητες σε μία προσπάθεια να τους κάνουμε να συμπεριφέρονται περισσότερο ως εξωστρεφείς. Σύμφωνα με την Susan Cain, γνωστή συγγραφέας του βιβλίου "Quiet: The Power Of Introverts in a World That Can?t Stop Talking" ("Ησυχία: Η Δύναμη των Εσωστρεφών σε έναν Κόσμο που δεν μπορεί να Πάψει να Μιλάει") αυτό οδηγεί μόνο σε μία κολοσσιαία σπατάλη ταλέντου, ενέργειας και ευτυχίας".

Μία έρευνα που διεξάχθηκε τόσο σε εσωστρεφείς όσο και σε εξωστρεφείς έδειξε ότι οι τελευταίοι ήταν λιγότερο δεκτικοί στην ντοπαμίνη, έναν νευροδιαβιβαστή που ελέγχει τα εγκεφαλικά κέντρα της απόλαυσης και της επιβράβευσης. Οπότε όσο περισσότερο οι εξωστρεφείς κοινωνικοποιούνται και βρίσκονται σε διάδραση με άλλους και τον κόσμο τόσο περισσότερο ερεθίζουν το εγκεφαλικό κέντρο της επιβράβευσης και αισθάνονται πιο χαρούμενοι και πιο ενεργητικοί. Οι εσωστρεφείς, από την άλλη, είναι πιο δεκτικοί στην ντοπαμίνη και απαιτούν λιγότερο ερεθισμό. Για το λόγο αυτό επανενεργοποιούνται με το να είναι μόνοι τους.

Ένα άλλο στοιχείο του γρίφου εσωστρεφών / εξωστρεφών βρίσκεται στη λειτουργία του νευρικού συστήματος. Ενώ οι εξωστρεφείς προτιμούν τη συμπαθητική πλευρά του νευρικού συστήματος (το οποίο εξηγεί γιατί είναι πάντοτε γεμάτοι ενέργεια και έτοιμοι για δράση), οι εσωστρεφείς προτιμούν την παρασυμπαθητική πλευρά. Η πλευρά αυτή ασχολείται περισσότερο με την συντήρηση της ενέργειας και την χαλάρωση των μυών, με αποτέλεσμα ένα πιο ήρεμο και πιο ήσυχο άτομο.

Όπως βλέπουμε, η εσωστρέφεια οφείλεται κατά πολύ στη βιολογία. Δεν υπάρχει κανένα θέμα με το παιδί πού είναι εσωστρεφές, απλώς το σώμα του λειτουργεί διαφορετικά.

Ενθαρρύνοντας τα δυνατά σημεία του παιδιού

Καθώς οι εσωστρεφείς είναι ευρέως παρεξηγημένοι, το να γνωρίζουμε πως να μεγαλώσουμε ένα εσωστρεφές παιδί μπορεί να αποτελεί πρόκληση. Αυτό είναι ειδικά αληθές για τους εφήβους που τώρα αρχίζουν να αναπτύσσουν την ταυτότητά τους και την αίσθηση της αυταξίας τους. Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμόμαστε όταν μεγαλώνουμε ένα εσωστρεφές παιδί είναι να μάθουμε να δουλεύουμε με τα δυνατά του σημεία και όχι κατά των δυνατών του σημείων.

Κάποιες συμβουλές είναι οι ακόλουθες:

1. Δεχτείτε και αποδεχτείτε. Το πρώτο εμπόδιο που πρέπει να υπερπηδήσετε είστε εσείς. Πρέπει να δεχτείτε ότι το παιδί σας είναι εσωστρεφές και έτσι δεν θα είναι μία συνηθισμένη κοινωνική πεταλούδα. Αν και μπορεί και θα κάνει δυνατές φιλίες, θα χρειαστεί χρόνο για να το καταφέρει και θα προτιμά τη μοναχικότητα από το να κάνει παρέα με μεγάλα πλήθη. Το να πιέζετε το παιδί σας να έχει μια πιο ενεργή κοινωνική ζωή σημαίνει ότι ουσιαστικά προσπαθείτε να αλλάξετε ένα θεμελιώδες κομμάτι του. Αυτό στέλνει το μήνυμα ότι δεν είναι αρκετά καλό και αυτό μπορεί μόνο να καταρρακώσει την αυτοπεποίθησή του αλλά και τη σχέση του μαζί σας. Συνεπώς, αποδεχτείτε το όπως είναι.

2. Ενθαρρύνετε την αναζήτηση εξόδων αυτοέκφρασης. Οι εσωστρεφείς έχουν τη θεμελιώδη ανάγκη να εκφράζουν τον εαυτό τους, οπότε ενθαρρύνετε τον έφηβό σας να βρει υγιείς εξόδους. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω της τέχνης, της δημιουργικής γραφής, ενός ημερολογίου, της yoga ή όποιου άλλου τρόπου του τραβά την προσοχή. Ακόμα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που έχουν κατηγορηθεί ότι έχουν ένα επιβλαβές αντίκτυπο στους εφήβους, μπορούν να είναι χρήσιμα. Οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να δώσουν στον έφηβό σας την ελευθερία να εκφραστεί, χωρίς να μετατραπεί σε εξωστρεφή.

3. Σεβαστείτε την ανάγκη του για ιδιωτικότητα. Οι εξωστρεφείς γονείς συχνά υποθέτουν ότι όλη η οικογένεια χρειάζεται να κάνει συνεχώς πράγματα μαζί, αλλά αυτό μπορεί να είναι πάρα πολύ για ένα εσωστρεφές παιδί. Μια καλύτερη προσέγγιση είναι να σχεδιάζετε κάποιες δραστηριότητες ένας προς ένας για εσάς και το παιδί σας. Επιπλέον, επιτρέψτε στο παιδί σας κάποια ιδιωτικότητα και ησυχία, καθώς οι εσωστρεφείς «φορτίζουν» μέσα από τη μοναχικότητα και την ανάγκη για ηρεμία, ώστε να επεξεργαστούν όσα έχουν παρατηρήσει.

4. Δουλέψτε με τα δυνατά του σημεία. Ενώ οι έφηβοι είναι από τη φύση τους κλειστοί, οι εσωστρεφείς μπορεί να δείχνουν ακόμα περισσότερο κλειστοί. Το να το πιέζετε να συμμετέχει σε ομάδες για τις οποίες δεν έχει κάποιο ενδιαφέρον μπορεί να γυρίσει «μπούμερανγκ». Αντί αυτού, προσπαθήστε να μιλήσετε μαζί του, για να μάθετε τα ενδιαφέροντά του και δουλέψτε με αυτά. Ενθαρρύνετέ το να κάνει κάτι σύμφωνο με τα ενδιαφέροντά του κι αυτό θα έχει καλύτερα αποτελέσματα. Για παράδειγμα, μπορεί να διαπρέπει σε αθλήματα, όπως η κολύμβηση, αντί σε ομαδικά αθλήματα, όπως το μπάσκετ.

5. Σκουντήξτε το ελαφρά, μην το πιέζετε σκληρά. Οι εσωστρεφείς έφηβοι μπορεί να χρειάζονται πολλή μοναχικότητα για να γεμίζουν τις μπαταρίες τους, αλλά το να περνάνε όλο τους τον ελεύθερο χρόνο μόνοι τους μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, μοναξιά και χαμηλή αυτοεκτίμηση. Αντί να προσπαθείτε ξαφνικά να δώσετε ώθηση στο παιδί σας εγγράφοντάς το κρυφά σε κάποια ομάδα, απαλά σπρώξτε το να αναζητήσει άλλα παιδιά με κοινά ενδιαφέροντα. Μπορεί να μην έχουν αρκετή αυτοπεποίηθηση και να νιώθουν ότι δεν έχουν τις σωστές κοινωνικές δεξιότητες για να συμμετέχουν σε ομαδικές δραστηριότητες. Δώστε ώθηση στις δεξιότητές τους διδάσκοντάς τους απλές φράσεις για να ξεκινήσουν μια συζήτηση και συμβουλέψτε τους πώς να διαδρούν με άλλους. 

6. Διδάξτε το να κατανοεί και να αποδέχεται τη μοναδικότητά του. Επειδή οι εξωστρεφείς τείνουν να κυριαρχούν τις κοινωνικές καταστάσεις, οι εσωστρεφείς συχνά νιώθουν παραγκωνισμένοι. Διδάξτε το παιδί σας να εκτιμάει τη μοναδική ατομικότητά του και τα ταλέντα του. Βεβαιώστε το ότι η ικανότητά του να ακούει, να εστιάζει, να παρατηρεί και να επικοινωνεί με άλλους σε ένα πιο προσωπικό επίπεδο είναι ανεκτίμητη και δεν είναι λόγος ντροπής. Μπορείτε επίσης να δώστε παραδείγματα διάσημων εσωστρεφών ανθρώπων.

Το μεγάλωμα ενός εσωστρεφούς παιδιού σε έναν εξωστρεφή κόσμο είναι μια πρόκληση, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Ωστόσο, το κλειδί για την επιτυχία είναι να δούμε την εσωστρέφεια ως μια δύναμη που πρέπει να τιθασεύσουμε και όχι μια πάθηση που πρέπει να θεραπεύσουμε.

 

Πηγή:

https://www.heysigmund.com/raising-introverted-child-extroverted-world/